"Οι αστικές επαναστάσεις, σαν τις επαναστάσεις του δέκατου όγδοου αιώνα, ορμούν γρήγορα από επιτυχία σε επιτυχία, τα δραματικά τους αποτελέσματα ξεπερνούν το ένα το άλλο, άνθρωποι και πράγματα φαίνονται σαν σε φωτιές διαμαντιών. Η έκσταση είναι το πνεύμα κάθε ημέρας. Μα η ζωή τους είναι μικρή. Σε λίγο φτάνουν κι όλας στο ανώτατο σημείο τους και μια μακρυά αποχαύνωση κυριεύει ύστερα την κοινωνία πριν μάθει να αφομειώνει νηφάλια τα αποτελέσματα της ορμητικής και θυελλώδικης εποχής της.

Αντίθετα οι προλεταριακές επαναστάσεις, όπως οι επαναστάσεις του δέκατου ένατου αιώνα, κάνουν αδιάκοπη κριτική στον ίδιο τον εαυτό τους, διακόπτουν κάθε στιγμή την πορεία τους, γυρίζουν πάλι σε εκείνο που φαίνεται πως έχει πραγματοποιηθεί για να το ξαναρχίσουν από την αρχή, χλευάζουν με ωμή ακρίβεια τις ασυνέπειες, τις αδυναμίες και τις ελεεινότητες που παρουσιάζουν οι πρώτες δοκιμές τους, φαίνονται πως ξαπλώνουν κάτω τον αντίπαλό τους μόνο για να αντλήσει καινούργιες δυνάμεις από τη γη και να σηκωθεί μπροστά τους πιο γιγάντιος, οπισθοχωρούν ολοένα μπροστά στην απροσδιόριστη απεραντοσύνη των ίδιων των σκοπών τους, ώσπου να δημιουργηθούν οι όροι που κάνουν αδύνατο κάθε πισωγύρισμα και οι ίδιες οι περιστάσεις φωνάζουν: Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα".

Κ. Μάρξ. 18η Μπρυμέρ

Σημαντικά πολιτικά γεγονότα

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Πιθανή προβοκάτσια ενάντια στους ιρανούς απεργούς πείνας

 Χθες, 18 Οκτώβρη, πέμπτη ημέρα απεργίας πείνας των ιρανών προσφύγων, εκδηλώθηκε η πρώτη επίσημη αντίδραση των ελληνικών αρχών. Πρόκειται για μία ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών που ούτε λίγο ούτε πολύ επιχειρεί να εμφανίσει κάποια σχέση των απεργών προσφύγων με την τρομοκρατία! Πρόκειται  
για προβοκάτσια που στόχο έχει να αμαυρώσει αυτό τον αγώνα και πιθανά να έχει και συνέχεια, αφού ήδη η απεργία πείνας των ραμμένων στομάτων έχει σπάσει το φράγμα της σιωπής και έχει κερδίσει δημοσιότητα και συμπάθειες. Δεν είναι τυχαίο ότι το ΑΠΕ μετάδωσε την είδηση για την απεργία πείνας. Το ελληνικό και το ιρανικό καθεστώς έχουν βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση.
Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΕΞ πριν έξι μέρες (13/10) έγινε τηλεφώνημα στο ελληνικό προξενείο στο Λος Άντζελες από κάποιον υποτιθέμενο εκπρόσωπο ιρανικής οργάνωσης που απείλησε με επιθέσεις κατά κτιρίων διπλωματικών αποστολών της Ελλάδας στο εξωτερικό αν δεν δοθεί πολιτικό άσυλο στους πρόσφυγες.
Το ΥΠΕΞ έβγαλε χθες αυτή την ανακοίνωση χωρίς να έχει σημειωθεί καμία επίθεση. Από τις 14/10, την επόμενη μέρα μετά το τηλεφώνημα, ξεκίνησε και συνεχίζεται η απεργία πείνας των ιρανών προσφύγων με το ράψιμο των στομάτων τους. Αυτή είναι η μοναδική και τραγική πραγματικότητα που διαδραματίζεται αυτή τη στιγμή στο κέντρο της Αθήνας, στο φως της μέρας, κάθε μέρα από τις 14/10 και για την οποία οι ελληνικές αρχές τηρούν σιγή ιχθύος!
Τα χειρότερα αναμένονται αφού την ίδια μέρα του τηλεφωνήματος συναντιόταν ο αρχηγός της ελληνικής αστυνομίας με τον υπαρχηγό της αστυνομίας του Ιράν για να συζητήσουν μεταξύ άλλων και ζητήματα που αφορούν μετανάστες. Φαίνεται ότι στους προπηλακισμούς και στην περιφρόνηση από την πλευρά των αρχών προστίθεται τώρα και η προβοκάτσια.
Να σταματήσει εδώ η βάρβαρη αντιμετώπιση των αρχών στους ιρανούς πρόσφυγες και να τους χορηγηθεί πολιτικό άσυλο.

Η ανακοίνωση του υπουργείου εξωτερικών

Απάντηση Εκπροσώπου ΥΠΕΞ σχετικά με πληροφορίες για απειλή επιθέσεων κατά ελληνικών διπλωματικών αρχών και προσωπικού στο εξωτερικό
Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2010
 Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με πληροφορίες περί απειλής επιθέσεων εναντίον ελληνικών διπλωματικών αρχών στο εξωτερικό, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Γρηγόρης Δελαβέκουρας ανέφερε ότι:
 Την παρελθούσα Τετάρτη, 13 τρ., άγνωστος  τηλεφώνησε, δηλώνοντας ότι εκπροσωπεί ιρανική οργάνωση, στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Λος Άντζελες και απείλησε με επιθέσεις κατά προσωπικού και κτηρίων των ελληνικών διπλωματικών και προξενικών αποστολών στο εξωτερικό, εφόσον δεν ικανοποιείτο το αίτημα για χορήγηση πολιτικού ασύλου σε ορισμένους Ιρανούς πολίτες που βρίσκονται στη χώρα μας. Το περιστατικό τέθηκε άμεσα υπόψη των αρμοδίων επιτόπιων αρχών, οι οποίες έλαβαν αυξημένα μέτρα ασφαλείας για τις ελληνικές αποστολές στις ΗΠΑ. Συγχρόνως, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης κ. Ιωάννης-Αλέξιος Ζέπος ενημέρωσε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και έδωσε εντολή για την έκδοση εγκυκλίου προς όλες τις αρχές της Εξωτερικής Υπηρεσίας του Υπουργείου να μεριμνήσουν, σε συνεννόηση με τις αρμόδιες τοπικές Αρχές, για τη λήψη κάθε αναγκαίου μέτρου προστασίας και να βρίσκονται σε επιφυλακή. Το θέμα παρακολουθείται από τις αρμόδιες αρχές.