Δημοσιεύουμε παρακάτω ένα άρθρο της γαλλικής Μοnde της 2 του Ιούλη που το περιεχόμενο του ελάχιστα έγινε γνωστό στα ελληνικά ΜΜΕ. Σε αυτό γίνεται πάλι λόγος αλλά από διαφορετικές πηγές για την αγωνιώδη πρόβλεψη του Ντομινίκ Στρος Καν ότι η Ρωσία του Πούτιν θα μεθόδευε την πτώση του μέσα από μια προβοκάτσια. Αυτή η πρόβλεψη συνεχίζεται κατά τη γνώμη μας να επαληθεύεται από τη μανία με την οποία, παρά την αποδειγμένη αναξιοπιστία και τις εκβιαστικές προθέσεις του δήθεν θύματος του βιασμού, συνεχίζεται η επίθεση στο θύμα της προβοκάτσιας από νέους πανάκριβους δικηγόρους του υποτιθέμενου θύματος, από μια σειρά οργανώσεων μουσουλμάνων των ΗΠΑ καθώς και από ένα προ 12ετίας υποτιθέμενο θύμα βιασμού με μήνυση κατά του Ν.Σ.Κ στη Γαλλία.
Το χειρότερο είναι η συντονισμένη προσπάθεια που γίνεται στην ίδια τη Γαλλία από πολλές πλευρές να εμφανιστεί ο Ν.Σ.Κ όχι κύρια σαν θύμα μιας πολιτικής προβοκάτσιας αλλά σαν ένας τύπος που έχει ένα προσωπικό ελάττωμα τέτοιο που δεν του επιτρέπει καν να βάλει υποψηφιότητα για Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ωστόσο ο βασικός λόγος για τον οποίο δημοσιεύουμε ατόφιο το κείμενο είναι για να δείξουμε ότι παρόλο που ένας γενικά ανέμελος αστός φιλελεύθερος όταν ήρθε σε επαφή σαν υποψήφιο θύμα με το μεγαλύτερο διεθνές κέντρο σκευωριών άλλαξε τόσο ώστε οι συνεργάτες του να τον θεωρούν παρανοϊκό η προβοκάτσια ξεπέρασε τη φαντασία του και τις προφυλάξεις του. Βέβαια η Monde που έχει εδώ και λίγα χρόνια νέα διεύθυνση και γενικά φιλοσοσιαλιμπεριαλιστική γραμμή λυσσομανάει ενάντια στον Ν.Σ.Κ δεν δέχεται ότι υπήρξε πολιτική σκευωρία σε βάρος του οπότε με το παρακάτω άρθρο τον βγάζει και με σύνδρομο καταδίωξης και αδύναμο μπροστά στο πάθος του.
Άρθρο της γαλλικής Μοντ
Όταν ο ίδιος ο Ντομινίκ Στρος Καν έγραφε το σενάριο της πτώσης του…
Πέμπτη 28 και Παρασκευή 29 Απριλίου στην Place des Vosges. Ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) επισκέπτεται το Παρίσι και ετοιμάζει την καμπάνια του. Είναι εκεί, στο σπίτι του ή στα σαλόνια των γύρω ξενοδοχείων, όπου δέχεται τους σωματοφύλακές του. Στην επίσημη ατζέντα του, αυτές τις δύο ημέρες: ο Φρανσουά Πουπονί, ο δήμαρχος της Sarcelles, ο Ραμζί Κιρούν, ο εκπρόσωπος του ομίλου Lagardère και σκιώδης σύμβουλός του, και ο Κλοντ Μπαρτολόν, πρώην οπαδός του Λοράν Φαμπιούς και αργότερα της Μαρτίν Ομπρύ, μία από αυτές τις φωνές στα μέσα μαζικής ενημέρωσης που ανέλαβαν να αποδείξουν ότι ο Στρος Καν μπορεί να δημιουργήσει το δικό του «οπαδικό στρατό»
Εδώ και έξι μήνες, ο φίλος του, ο Φρανσουά Πουπονί βρίσκει τον Στρος Καν «παρανοϊκό». Ο Στρος Καν, συνήθως ιδιαίτερα αυθόρμητος και απερίσκεπτος - στην Ουάσιγκτον (σαν διευθυντής του ΔΝΤ) έφτανε να στέλνει ηλεκτρονικά μηνύματα στην Ουγγαρέζα Πιρόσκα Νάγκυ- τώρα είναι δύσπιστος απέναντι σε όλους και σε όλα. Όταν συναντιούνται, απαιτεί από το δήμαρχο της Sarcelles «να βγάζει τη μπαταρία του κινητού του», «όπως κάνουν οι Κορσικανοί αντάρτες», τονίζει εμβρόντητος ο Φρανσουά Πουπονί. «Επιτέλους, Ντομινίκ, δεν πρόκειται να ανατινάξουν την Τράπεζα της Γαλλίας, θα πάρουμε μόνο το Elysee» (σ.μ. την Προεδρία της Γαλλίας), σημείωσε έκπληκτος ο αξιωματούχος από τη Σαρσέλ.
«Απρόσεχτος»
Αυτή την 28η Απριλίου ο Ντομινίκ Στρος Καν χαμηλώνει με τρόπο τη φωνή του λέγοντας: «Ο Ρώσος του ΔΝΤ θέλει να με ρίξει από τη θέση μου πριν τελειώσει η θητεία μου... Πίσω από το κόλπο βρίσκεται ελισσόμενος ο Πούτιν». Λίγες ώρες νωρίτερα, γευμάτισε με τους δημοσιογράφους της Λιμπερασιόν, που επίσης έκπληκτοι είδαν το μελλοντικό υποψήφιο να εγκαταλείπει το προσωπικό του τηλέφωνο στο βεστιάριο, κρατώντας μόνο την κρυπτογραφημένης σύνδεσης συσκευή κινητού του ΔΝΤ στο σακάκι του: αυτή τη φορά ανησυχεί «μήπως τον παρακολουθεί ο Claude Gueant», ο νέος υπουργός Εσωτερικών. Μπροστά σε αυτούς τους δημοσιογράφους, άρχισε ακόμη και να πλάθει φωναχτά μια σκοτεινή ιστορία όπου «μια βιασμένη γυναίκα σε πάρκινγκ που της έχουν υποσχεθεί 500 000 ή 1 εκατ. ευρώ, θα επινοήσει μια τέτοια ιστορία».
Την επόμενη μέρα στην Place des Vosges, λίγα μέτρα από το διαμέρισμα του Στρος Καν ήταν η σειρά του Κλοντ Μπαρτολόν να συναντήσει το μελλοντικό προεδρικό υποψήφιο. «Θέλω να αφήσω με το σωστό τρόπο το ΔΝΤ, αφού ρυθμίσω τα της ελληνικής κρίσης», δήλωσε ο Στρος Καν στο νέο σύμμαχο του. «Προσέχετε τις δηλώσεις σας», επιμένει, «και μην χρησιμοποιείτε το όνομά μου στην ημερήσια διάταξή σας». Κατόπιν, και πάλι καχύποπτος, είχε εκμυστηρευθεί στον Πρόεδρο του Γενικού Συμβουλίου του Seine-Saint-Denis: «Κάποιοι έχουν συμφέρον να αποπεμφθώ από το ΔΝΤ. Οι Ρώσοι ενδιαφέρονται περισσότερο για αυτό και ο Πούτιν είναι κοντά με το Σαρκοζί...».
Προσβεβλημένος και προβληματισμένος, ο Μπαρτολόν βγαίνει από το ξενοδοχείο κυριευμένος από την περίεργη αίσθηση ότι εισήλθε «σε μια μυστική κοινότητα». Όπως και ο Ραμζί Κιρούν ή ο Φρανσουά Πουπονί, δε γνωρίζει ότι την ίδια νύχτα, ο Στρος Καν φωτογραφήθηκε σε Πόρσε ιδιοκτησίας του ομίλου Lagardère, για μια βόλτα για την οποία ο Στρος Καν επέμενε. Όταν δύο εβδομάδες αργότερα ξέσπασε το σκάνδαλο του Sofitel, το τρίο (σ.μ. Πουπονί, Κιρούν, Μπαρτολόν) προσπαθεί να ανασυνθέσει το σενάριο της Place des Vosges, καθένας συγκρίνοντας τη δική του εκδοχή με εκείνη που θυμόταν ο άλλος.
«Είναι εκπληκτικό. Μας είχε γράψει σχεδόν με ακρίβεια το σενάριο του έργου. Μας είχε είπε ότι θα πέσει εκ των προτέρων» λέει ο Κλοντ Μπαρτολόν και προσθέτει: «Πώς ένας άνθρωπος που ένιωθε τόσο έντονα την αίσθηση ότι παρακολουθούνταν μπορούσε να είναι τόσο απρόσεκτος; Πώς θα μπορούσε να υπάρξει μια τέτοια απόσταση μεταξύ του τι λέγεται και του τι είδαμε με τα μάτια μας;»
Raphaelle Bacqué - Ariane Chemin