"Οι αστικές επαναστάσεις, σαν τις επαναστάσεις του δέκατου όγδοου αιώνα, ορμούν γρήγορα από επιτυχία σε επιτυχία, τα δραματικά τους αποτελέσματα ξεπερνούν το ένα το άλλο, άνθρωποι και πράγματα φαίνονται σαν σε φωτιές διαμαντιών. Η έκσταση είναι το πνεύμα κάθε ημέρας. Μα η ζωή τους είναι μικρή. Σε λίγο φτάνουν κι όλας στο ανώτατο σημείο τους και μια μακρυά αποχαύνωση κυριεύει ύστερα την κοινωνία πριν μάθει να αφομειώνει νηφάλια τα αποτελέσματα της ορμητικής και θυελλώδικης εποχής της.

Αντίθετα οι προλεταριακές επαναστάσεις, όπως οι επαναστάσεις του δέκατου ένατου αιώνα, κάνουν αδιάκοπη κριτική στον ίδιο τον εαυτό τους, διακόπτουν κάθε στιγμή την πορεία τους, γυρίζουν πάλι σε εκείνο που φαίνεται πως έχει πραγματοποιηθεί για να το ξαναρχίσουν από την αρχή, χλευάζουν με ωμή ακρίβεια τις ασυνέπειες, τις αδυναμίες και τις ελεεινότητες που παρουσιάζουν οι πρώτες δοκιμές τους, φαίνονται πως ξαπλώνουν κάτω τον αντίπαλό τους μόνο για να αντλήσει καινούργιες δυνάμεις από τη γη και να σηκωθεί μπροστά τους πιο γιγάντιος, οπισθοχωρούν ολοένα μπροστά στην απροσδιόριστη απεραντοσύνη των ίδιων των σκοπών τους, ώσπου να δημιουργηθούν οι όροι που κάνουν αδύνατο κάθε πισωγύρισμα και οι ίδιες οι περιστάσεις φωνάζουν: Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα".

Κ. Μάρξ. 18η Μπρυμέρ

Σημαντικά πολιτικά γεγονότα

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΠΕΙΡΑ ΤΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΩΝ ΔΟΣΙΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΑΞΟΝΑ

Γιατί η κυβέρνηση πουλά κρατική περιουσία; Μήπως για να πληρώσει τους δανειστές, όπως λέει, ή για να ξεφύγει η οικονομία από τον ελλειμματικό της κύκλο;  
Μα αν ήταν αυτή η αιτία δεν θα κρατούσε τη χώρα στη χρεωκοπία με το σκόπιμο σαμποτάρισμα κάθε επένδυσης και την αποφυγή κάθε αναδιάρθρωσης της διοίκησης, με τη συνέχιση της διασπάθισης του κρατικού χρήματος, με την απουσία κρατικού ελέγχου στα ίδια τα οικονομικά του κράτους, για να δρουν ανενόχλητοι και καθισμένοι στο σβέρκο του άγρια φορολογούμενου λαού ανατολικοί ολιγάρχες, τα κρατικά παράσιτα, οι συμμορίες των διεφθαρμένων εκβιαστών στο δημόσιο, οι συντεχνίες των επιμελητηρίων, των φαρμακοποιών, των γιατρών, των νοσοκομείων, των καθηγητών, της ΔΕΗ, του ΟΠΑΠ, όλων τελικά των ΔΕΚΟ, που στοιχίζουν δισεκατομμύρια κάθε χρόνο στο λαό. Σαμποτάρισμα των επενδύσεων, συντήρηση του παρασιτισμού και της χρεωκοπίας και ταυτόχρονη εκποίηση της κρατικής περιουσίας για να πληρωθεί το χρέος είναι πράγματα ασυμβίβαστα. 


Ή μήπως θέλουν να πουλήσουν γιατί απλά τους το απαιτεί η ΕΕ; Αν είναι έτσι  τότε γιατί συμφωνεί στην ιδιωτικοποίηση και ο Σαμαράς ενώ διαφωνεί σε όλα τα άλλα με το μνημόνιο και συγκρούεται ανοιχτά με την ΕΕ; Όχι ο λόγος για τον οποίο είναι διατεθειμένοι αυτοί να πουλήσουν, είναι για να προσφέρουν πάμφθηνο κρατικό πλούτο στο ρώσικο και στο κινέζικο νεοναζιστικό μονοπώλιο και στο φιλικό σε αυτό κεφάλαιο των ανατολικών κρατικοολιγαρχών. Αυτό επιβεβαιώνεται και στις τέσσερις τελευταίες πωλήσεις κρατικής περιουσίας.

Οι τέσσερις τελευταίες αποκρατικοποιήσεις: ξεπούλημα στο ανατολικό μονοπώλιο και στους ανατολικούς κρατικοολιγάρχες

Το καθεστώς ξεπούλησε την προβλήτα ΙΙ στον Πειραιά με μια αποικιοκρατική σύμβαση στην κινέζικη Cosco, για τη στρατηγική διείσδυση του κινέζικου στρατιωτικού μονοπώλιου στη χώρα και στην ΕΕ και ρύθμισε τις εργασιακές σχέσεις στην προβλήτα με όρους Κίνας. Εδώ δεν έχουμε μια ιδιωτικοποίηση αλλά μια ανατολική κρατικοποίηση.
Τα μεταλλεία  Χαλκιδικής πουλήθηκαν 11 εκατ ευρώ στον ανατολικό κρατικοολιγάρχη Μπόμπολα, τριάντα εφτά φορές κάτω από την αξία τους που σύμφωνα με την εκτίμηση της ΕΕ ήταν 408 εκατ. Ο Παπανδρέου δεν δίνει άδεια για τη λειτουργία των μεταλλείων από την Goldfields που τα αγόρασε από τον Μπόμπολα στην πραγματική τους τιμή, ο οποίος κράτησε και ένα 5%. Οπότε όσο καιρό ο Παπανδρέου δεν δίνει άδεια λειτουργίας είναι επιπλέον ύποπτος μαζί με την Μπιρμπίλη και τον Μπόμπολα ότι φάγανε σε συνεργασία τα λεφτά της Goldfields!
Το πούλημα του 20% του ΟΤΕ, στον συνδεμένο με το φιλορώσικο κεφάλαιο της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου Βγενόπουλο στοίχισε 1,5 δις ευρώ στους φορολογούμενους, για την εθελούσια έξοδο των υψηλόμισθων υπαλλήλων, για να δοθεί ο ΟΤΕ χωρίς βάρη και με μεγαλύτερη επομένως αξία στον ολιγάρχη. Στη συνέχεια ο Βγενόπουλος πούλησε το μερίδιό του στην Deutsche Telecom (D.T) και κέρδισε αμέσως 250 εκ Ευρώ!  Σήμερα η D.T υποχρεώνεται να αγοράσει, βάσει συμφωνίας με το δημόσιο, το 10% της συμμετοχής του ενώ δεν το θέλει γιατί με τις τωρινές συνθήκες δεν την συμφέρει.
Το ξεπούλημα της Ολυμπιακής στον Βγενόπουλο πραγματοποιήθηκε μετά το πολύχρονο σαμποτάρισμα της εταιρείας και την πτώση της αξίας της, επειδή το καθεστώς είχε προγραμματίσει να τη δώσει σε ντόπιο ανατολικής κοπής κρατικοολιγάρχη. Ταυτόχρονα το κράτος την απάλλαξε από μεγάλο μέρος των υπαλλήλων της και την πούλησε στον Βγενόπουλο με την συνεργασία όλων των κομμάτων, σε πολύ κατώτερη τιμή από αυτή που πρόσφερε η Aegean. To πρόσχημα ήταν ότι έτσι απέτρεπαν τη δημιουργία μονοπωλίου. Μερικούς μήνες αργότερα όμως δεν υπήρχε κανένα τέτοιο πρόβλημα ούτε για την κυβέρνηση ούτε και για κανένα κόμμα, με τη συγχώνευση Aegean - Ολυμπιακής, επειδή ο Βγενόπουλος δεν μπορούσε μόνος του να κρατήσει την Ολυμπιακή όντας άσχετος από αεροπλοΐα!
Τις ανατολικές «αξιοποιήσεις» της κρατικής περιουσίας ο λαός τις πλήρωσε και τις πληρώνει με νέες φορολογίες και ακόμα μεγαλύτερη πρόσδεση της χώρας στο άρμα του σοσιαλιμπεριαλισμού και των λακέδων του, των δοσίλογων της νέας «εθνικοφροσύνης» Καραμανλή, Παπανδρέου, Σαμαρά, ΛΑΟΣ, ψευτοΚΚΕ και ΣΥΝ.

Το ξεπούλημα της χώρας από τους σαμποταριστές έχει ξεκινήσει χρόνια πριν

Δεν υπάρχει σημαντική κρατική επιχείρηση, κρατική συμμετοχή σε επιχειρήσεις και σημαντικό κρατικό περιουσιακό στοιχείο που να μην έχει προσφερθεί στους κινέζους και στους ρώσους από τον Καραμανλή και τον Παπανδρέου για «επένδυση». Εκατοντάδες επιτροπές και αντιπροσωπείες από τις δύο χώρες του νεοναζιστικού άξονα οργώνουν τα δύο τελευταία χρόνια τη χώρα, και ιδιαίτερα την περίοδο αυτή, μελετούν και καταγράφουν τις παραγωγικές δυνάμεις, μετρούν και εκτιμούν αξίες και αποδόσεις σε πάγια και γη, δημιουργούν συμμαχίες και δίκτυα με ντόπιους, με την απόλυτη συνεργασία των κρατικών υπηρεσιών και της φαιοκόκκινης «νέας εθνικοφροσύνης».
Δίνουμε παρακάτω μερικές χαρακτηριστικές επιλεγμένες περιπτώσεις, αποκαλυπτικές για τον ξενόδουλο χαρακτήρα των ντόπιων κομματικών ηγεσιών και για το σχέδιο  «αξιοποίησης» της κρατικής περιουσίας που είναι στην πραγματικότητα το ξεπούλημα της χώρας στον άξονα και στο δικό τους κεφάλαιο αυτό των ανατολικών κρατικών ολιγαρχών. Βεβαίως θεωρούμε πολύ πιθανό τόσο οι ντόπιοι κυβερνήτες όσο και τα ανατολικά αφεντικά τους να δώσουν και στους δυτικούς μονοπωλιστές ένα μειοψηφικό συνολικά μέρος από την εκποιημένη περιουσία για να καταπιούν το συνολικό ντηλ χωρίς να χαλάσουν οι σχέσεις Δύσης –Ρωσοκινεζικού άξονα. Εννοείται ότι και μέσα στον νεοναζιστικό Άξονα δηλαδή μεταξύ Ρωσίας και Κίνας και παρά την κύρια πλευρά ενότητας θα υπάρχουν και οι δευτερεύοντες ανταγωνισμοί για το μοίρασμα της λείας. Επίσης για να φορτώσει το Κρεμλίνο και στη ΝΔ την προδοσία της νέας αποικιοποίησης, για να εκθέσει δηλαδή πλήρως τον ήδη υπονομευμένο εθνικό και πατριωτικό χαρακτήρα της από τις αρχηγίες Καραμανλή και Σαμαρά, προτείνει ο Βενιζέλος τη συμμετοχή και της ΝΔ στην επιτροπή αποκρατικοποιήσεων, τη συνενοχή της δηλαδή στο ξεπούλημα της χώρας.

Πριν μερικές ημέρες μόνο οι Ρώσοι και ένας σύμμαχός τους Τσέχος ολιγάρχης αγόρασαν σε ασήμαντες τιμές χρεωκοπίας το στρατηγικά κυρίαρχο πακέτο μετοχών της τράπεζας Πειραιώς (10,7%) ουσιαστικά «στη ζούλα», δηλαδή με την υποστήριξη των πέντε κομματικών ηγεσιών (δες στο blog μας). Όταν οι τράπεζες βρίσκονται σε καθεστώς εγγυήσεων του δημοσίου και της ΕΚΤ και η πολιτική  λειτουργία του τραπεζικού κεφαλαίου πολλαπλασιάζεται αυτή την περίοδο της κρίσης, η πώληση αυτή δεν εξαρτάται μόνο από τους μετόχους της τράπεζας αλλά κυρίως από την άδεια της κυβέρνησης και την υποστήριξη της πώλησης από τα υπόλοιπα τέσσερα κόμματα. Πριν λίγες επίσης ημέρες έγινε γνωστό ότι το 49% της Intracom του Κόκαλη που δημιουργήθηκε με την απομύζηση τεράστιων κρατικών κεφαλαίων θα πουληθεί στους κινέζους, ενώ το 51% το έχουν αγοράσει ήδη οι ρώσοι. Κινέζικα κεφάλαια θα βρούμε να συμμετέχουν ακόμα και στους δρόμους του Μπόμπολα (Αυτοκινητόδρομος Μορέα), να αναλαμβάνουν τις οπτικές ίνες του ΟΤΕ και σε πολλούς άλλους τομείς. Η αποικιοκρατική σύμβαση που  υπέγραψε πριν τον ανασχηματισμό ο Παμπούκης με την κινεζική SINOVEL αναγνωρίζει την Κίνα ως στρατηγικό επενδυτή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Για αρχή ξεκίνησαν με τη συμφωνία κατασκευής σταθμού ανεμογεννητριών 300ΜW. Πριν την υπογραφή της γενικής αυτής αποικιοκρατικής σύμβασης, είχε φροντίσει η κυβέρνηση με την υποστήριξη των υπόλοιπων τεσσάρων κομματικών ηγεσιών να ακυρώσει όλες τις άλλες ντόπιες και δυτικές επενδύσεις στις ΑΠΕ. Οι επενδύσεις που ακυρώθηκαν είναι των φωτοβολταϊκών της Κοζάνης με την αμερικάνικη Sun Edison, αξίας ενός δις, όλες οι επενδύσεις ανεμογεννητριών στη θάλασσα καθώς και όλες οι μεγάλες επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά και στα αιολικά αξίας πολλών δις. Η σκανδαλώδης αγορά των φωτοβολταϊκών του πρώην κνίτη Καραγκουλέ από τη ΔΕΗ με προπληρωμή τους(!), είναι επίσης μια χαρακτηριστική δοσοληψία του δημοσίου με τους ανατολικούς ολιγάρχες για να αφεθεί το πεδίο εκμετάλλευσης των ΑΠΕ ελεύθερο για την Κίνα. Την πολιτική αυτή την είχαμε επισημάνει στη Νέα Ανατολή πριν εκδηλωθεί. Είχαμε πει ότι σαμποτάρουν τις ΑΠΕ για να τις δώσουν στην Κίνα και έτσι έγινε. Μια τελευταία «επενδυτική» πρωτοβουλία του Παπανδρέου είναι η εκχώρηση των οπτικών ινών σε 2 εκατ νοικοκυριά αξίας 2 δις στους κινέζους. Μια παλιότερη αποικιοκρατική συμφωνία είναι αυτή με την οποία η χώρα αγοράζει φυσικό αέριο από τη Ρωσία σε τιμές υπερβολικές πολύ πάνω από της αγοράς, και με ρήτρες 1% αν δεν αγοραστεί η συμφωνημένη ποσότητα, όταν οι τιμές φορτίων LNG (αερίου) είναι στο 75% του αερίου των αγωγών. Στους καταναλωτές αερίου δηλαδή συμφέρει να αγοράζουν LNG και να πληρώνουν τη ρήτρα του 1% στο ρώσικο μονοπώλιο! Όσο και αν ψάξαμε στις κρατικές υπηρεσίες του φυσικού αερίου δεν βρήκαμε πουθενά δελτίο τιμών! Ταυτόχρονα τα πέντε κόμματα σαμποτάρουν με την καθοδήγηση της Ρωσίας, την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου και των υδρογονανθράκων, ιδιαίτερα των πελώριων στο νότο της Κρήτης για να διατηρείται η εξάρτηση της χώρας και της ΕΕ από το ρώσικο φυσικό αέριο.

Ο ΟΠΑΠ είναι άλλη μια χοντρή περίπτωση συνεκμετάλλευσης του δημοσίου με τον Κόκκαλη. Η Ελευθεροτυπία υπολογίζει σε δύο δις τα σκάνδαλα της αφαίμαξης του ΟΠΑΠ από τον Κόκκαλη! Ο ΟΠΑΠ υπάρχει για να τον αρμέγει ο Κόκκαλης!  Ο άλλος ανατολικός κρατικοολιγάρχης ο Μυτιληναίος ενδιαφέρεται να αγοράσει από το κράτος τη χρεοκοπημένη από την κρατικοφασιστική διακομματική γραφειοκρατία ΛΑΡΚΟ, που με μια κανονική διαχείριση γίνεται άμεσα εξαιρετικά κερδοφόρα!

Ο ναζιστικός χαρακτήρας του ανατολικού μονοπωλίου

Τα δύο ανατολικά μονοπώλια τα παρουσιάζει το πεντακομματικό καθεστώς ως φυσιολογικούς επενδυτές, ως κεφάλαια δηλαδή της ελεύθερης αγοράς όπως τα δυτικά και τα ντόπια μη κρατικοολιγαρχικά, και το ξεπούλημα την «αξιοποίηση» που οργανώνουν ως φυσιολογικές τάχα επενδύσεις. Κεφάλαιο όμως που συσσωρεύει στην Κίνα με μεροκάματα του μισού ευρώ με φυλάκιση ακόμα και εκτέλεση των συνδικαλιστών και όσων εργατών αντιδρούν, είναι κεφάλαιο που συμπυκνώνει μισοδουλοκτητικές παραγωγικές σχέσεις. Η συσσώρευσή του με επενδύσεις στο εξωτερικό δεν μπορεί παρά να πραγματοποιείται  όσο είναι δυνατό σε αντιστοιχία με τον εσωτερικό νόμο συσσώρευσης του, τη μισοδουλοκτητικού τύπου συσσώρευση του, ανάλογα δηλαδή με το βαθμό πολιτικής ανεξαρτησίας ή δουλικότητας της ξένης χώρας στην οποία οι κινέζοι φασίστες επενδύουν. Αλλιώς δηλαδή επενδύει η Κίνα στις πολιτικά ανεξάρτητες και με κάποιο στοιχειωδώς ταξικά ανεξάρτητο συνδικαλισμό Βρετανία και Γαλλία και αλλιώς στην υποτελή Ελλάδα και στον εντελώς εξαρτημένο από τα φασιστικά και εργοδοτικά κόμματα συνδικαλισμό της. Γι’ αυτό και οι κινέζοι δεν ενδιαφέρονται γενικά να αγοράσουν στην Ελλάδα επιχειρήσεις του ιδιωτικού κεφαλαίου όταν δεν έχει εξασφαλιστεί η πλήρης συνεργασία των ντόπιων υποτακτικών τους. Το ξεπούλημα των προβλητών του Πειραιά στην ΚΟΣΚΟ και τα άθλια μεροκάματα σε αυτήν καθώς και η κατάργηση όλων των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων είναι ένα  τρανταχτό παράδειγμα. Η καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών του τρίτου κόσμου και οι μαζικές δολοφονίες εργατών στην Αφρική, από τους επιστάτες των κινέζων στα ορυχεία, είναι  τρανό παράδειγμα της βίας και της καταπίεσης που ασκούν στον τρίτο κόσμο. Οι κινέζοι όπως και οι ρώσοι δεν είναι για τους παραπάνω λόγους ειδικά για την Ελλάδα αυτό που ονομάζουν γενικά στρατηγικοί επενδυτές. Είναι νεοαποικιοκρατικά αρπαχτικά. Δεν πιστεύουμε ότι θα «επενδύσουν» ποτέ στη βιομηχανία με μακροχρόνια σχέδια κερδών αλλά θα επιδιώκουν άμεσα ληστρικά κέρδη, έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, έλεγχο και κατάργηση της ανεξαρτησίας της χώρας όπου επενδύουν (αυτό ισχύει και για τις ανεξάρτητες σήμερα χώρες της ΕΕ), εξασφάλιση μισθών Κίνας και εξανδραποδισμό του λαού. Κινέζοι και Ρώσοι περιμένουν την κατάλληλη στιγμή που η χώρα μας θα βυθιστεί ακόμα περισσότερο στη χρεωκοπία και στην ανυποληψία για να ριχτούν σαν αρπαχτικά στις πλουτοπαραγωγικές πηγές της που θα πουλιούνται πια σε εξευτελιστικές τιμές.

Τα δύο ψευτοαριστερά κόμματα παριστάνουν τους πατριώτες και δεν «πουλάνε» τάχα κρατική περιουσία γιατί είναι δήθεν περιουσία του λαού. Όμως στην πράξη υποστήριξαν ως τώρα τις τέσσερεις ανατολικές ιδιωτικοποιήσεις, στην ουσία κρατικοποιήσεις, με το να μην κουνήσουν το δαχτυλάκι τους για να τις εμποδίσουν. Αυτό κάνουν και με τους δικούς τους ντόπιους ανατολικούς ολιγάρχες που ληστεύουν επί δεκαετίες το κράτος. Όχι τυχαία στα εργοτάξια που άγρια καταπατούνται τα εργατικά δικαιώματα, εκείνα του Μπόμπολα ο πραγματικός προσωπάρχης και επιστάτης είναι το ΠΑΜΕ.