"Οι αστικές επαναστάσεις, σαν τις επαναστάσεις του δέκατου όγδοου αιώνα, ορμούν γρήγορα από επιτυχία σε επιτυχία, τα δραματικά τους αποτελέσματα ξεπερνούν το ένα το άλλο, άνθρωποι και πράγματα φαίνονται σαν σε φωτιές διαμαντιών. Η έκσταση είναι το πνεύμα κάθε ημέρας. Μα η ζωή τους είναι μικρή. Σε λίγο φτάνουν κι όλας στο ανώτατο σημείο τους και μια μακρυά αποχαύνωση κυριεύει ύστερα την κοινωνία πριν μάθει να αφομειώνει νηφάλια τα αποτελέσματα της ορμητικής και θυελλώδικης εποχής της.

Αντίθετα οι προλεταριακές επαναστάσεις, όπως οι επαναστάσεις του δέκατου ένατου αιώνα, κάνουν αδιάκοπη κριτική στον ίδιο τον εαυτό τους, διακόπτουν κάθε στιγμή την πορεία τους, γυρίζουν πάλι σε εκείνο που φαίνεται πως έχει πραγματοποιηθεί για να το ξαναρχίσουν από την αρχή, χλευάζουν με ωμή ακρίβεια τις ασυνέπειες, τις αδυναμίες και τις ελεεινότητες που παρουσιάζουν οι πρώτες δοκιμές τους, φαίνονται πως ξαπλώνουν κάτω τον αντίπαλό τους μόνο για να αντλήσει καινούργιες δυνάμεις από τη γη και να σηκωθεί μπροστά τους πιο γιγάντιος, οπισθοχωρούν ολοένα μπροστά στην απροσδιόριστη απεραντοσύνη των ίδιων των σκοπών τους, ώσπου να δημιουργηθούν οι όροι που κάνουν αδύνατο κάθε πισωγύρισμα και οι ίδιες οι περιστάσεις φωνάζουν: Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα".

Κ. Μάρξ. 18η Μπρυμέρ

Σημαντικά πολιτικά γεγονότα

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Οι κουίσλιγκς-σαμποταριστές δημεύουν τη μεγάλη ακίνητη περιουσία για να τη δώσουν στους ρώσους και κινέζους νεοαποικιοκράτες

Ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας εικοσαπλασιάστηκε από 0,1% της αξίας του ακινήτου, όπως αυτή προσδιορίζεται από το κράτος, και έφτασε μέχρι το ανώτατο 2% της αξίας του. Με ανώτατο συντελεστή το 2% μέσα σε δέκα χρόνια σαν παράδειγμα, το κράτος μπορεί να εισπράττει υπό τη μορφή του φόρου αυτού το 1/5 της αξίας μιας μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Αν το ακίνητο είναι σπίτι ο ιδιοκτήτης μπορεί να πληρώνει το φόρο στο κράτος δίνοντας χοντρικά το μισό νοίκι που εισπράττει από αυτό. Αν όμως το ακίνητο είναι ένα κομμάτι άχτιστης ακριβής γης ο ιδιοκτήτης που δεν έχει μεγάλα εισοδήματα από αλλού είναι υποχρεωμένος να πουλήσει τη γη του για να πληρώσει τον φόρο αυτό που είναι ο μεγαλύτερος που υπάρχει στην Ευρώπη. Επομένως αυτή η φορολογία είναι μια μορφή σταδιακής δήμευσης της γης με αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη πτώση της αξίας της που προστίθεται στην πτώση της εξαιτίας της χρεοκοπίας αλλά και εξαιτίας της γενικής φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας που το 2010 ήταν 487 εκατ Ευρώ και το 2012 προγραμματίζεται να φτάσει στα 3,78 δις ευρώ. 

Το να υποχρεωθεί ο ιδιοκτήτης μεγάλης γαιοκτησίας να πουλήσει τη γη του πολύ φτηνά από μόνο του δεν είναι κακό πράγμα. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια η γη είχε φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη γιατί οι σαμποταριστές δεν βάζουν νέες περιοχές στα ρυθμιστικά σχέδια οπότε όποια γη οικοδομείται για κατοικία, τουρισμό ή βιομηχανία είναι περιζήτητη. Για να ρίξουν την αξία λοιπόν της υπάρχουσας γης το καλύτερο που είχαν να κάνουν οι κυβερνήτες ήταν να δώσουν νέα γη στη δόμηση. Το λέμε αυτό γιατί η ψηλή φορολογία της γης δεν λύνει το πρόβλημα αφού ο καθένας που θέλει να χτίσει σε μεγάλη κλίμακα μπορεί να αγοράσει φτηνά ένα μεγάλο κομμάτι γης, αλλά μόλις το αγοράσει θα πληρώνει και αυτός έναν υπέρογκο φόρο. Οπότε ούτε θα αγοράσει, ούτε ακόμα περισσότερο θα κτίσει γιατί αυτό θα αυξήσει ακόμα περισσότερο το φόρο. Θα είχε νόημα να αγόραζε κανείς τη φτηνή γη για να χτίσει αν έπεφτε σημαντικά η φορολογία για κάθε γη που θα αξιοποιούνταν οικοδομικά και ανέβαινε η φορολογία για κάθε αναξιοποίητη γη όπου ο ιδιοχτήτης κάθεται και περιμένει να ανέβουν οι τιμές, δηλαδή μειώνει την προσφορά γης για παραγωγική κατανάλωση. Αυτή η αύξηση της φορολογίας για την αργούσα γαιοκτησία θα ήταν ένα κίνητρο για παραγωγικές επενδύσεις στην τουριστική κατοικία και στη βιομηχανία και ένα αντικίνητρο για τη μείωση της προσφοράς γης.

Αλλά η κυβέρνηση δεν το έκανε αυτό. Τόσο πολύ δεν ενδιαφέρεται για την οικοδομική δραστηριότητα που δεν δέχεται μείωση των τιμών τη γης που γίνονται με τη συγκριτική μέθοδο και οι εφορίες κρατάνε τις τιμές του οικοδομικού μπουμ του 2007 και έτσι ενώ οι πραγματικές τιμές πέφτουν ο φόρος στους ιδιοκτήτες γης μεγαλώνει. Επίσης η κυβέρνηση πάνω στην πτώση των τιμών της γης εξαγγέλλει ότι θα αυξήσει τις αντικειμενικές αξίες, δηλαδή τη φορολογία. Γιατί λοιπόν το κάνει αυτό η κυβέρνηση; Γιατί φτηναίνει τη γη εξαναγκάζοντας τους ιδιοχτήτες να πουλήσουν αλλά δίχως να ενθαρρύνει ταυτόχρονα τη δόμηση, ιδιαίτερα την παραγωγική δόμηση ;

Η μόνη λογική εξήγηση που έχουμε βρει σε αυτό το ερώτημα, εξήγηση που όλο και επιβεβαιώνεται από τα γεγονότα είναι ότι η κυβέρνηση θέλει να ρίξει την τιμή της μεγάλης γαιοκτησίας για να την αγοράσει πάμφθηνα το ρώσικο και το κινέζικο σοσιαλιμπεριαλιστικό, στην ουσία νεοαποικιακό, κεφάλαιο. Σήμερα αυτού του είδους οι ρώσοι και κινέζοι κρατικοολιγάρχες περιέρχονται την χώρα και σημαδεύουν ακριβά ακίνητα στις τουριστικές περιοχές, ιδιαίτερα στη Ρόδο και στην Κέρκυρα αλλά ελάχιστα αγοράζουν εκτός αν είναι ήδη σκοτωμένα. Επίσης μονίμως δηλώνουν ότι πρέπει η γη να πέσει πολύ ακόμα για να αγοράσουν. Οι ιδιοκτήτες της μεγάλης γαιοκτησίας ωστόσο δεν πουλάνε ακόμα μαζικά γιατί οι περισσότεροι έχουν εισοδήματα από νοίκια και καταθέσεις περιμένοντας ότι κάποια στιγμή θα τελειώσει η κρίση. Αλλά όσο η κρίση βαθαίνει και επίσης η φορολογία των σπιτιών και της γης μεγαλώνει όλο και περισσότερο οι απρόσοδοι γαιοκτήμονες θα στριμώχνονται οπότε οι ρωσοκινέζοι, οι καταριανοί και οι παπανδρεοβενιζέλοι υποτακτικοί τους περιμένουν ότι θα αρχίσουν να πουλάνε μαζικά, και αν αρχίσουν να πουλάνε μαζικά η μεγάλη γαιοκτησία θα κατρακυλήσει ξαφνικά και τότε τα αφεντικά θα αγοράσουν.

Εδώ μπορεί κανείς να ρωτήσει το εξής: Και γιατί δεν θα αγοράσουν φτηνή γη και οι ντόπιοι καπιταλιστές και οι δυτικοί; Ποιος στριμωγμένος γαιοκτήμονας θα προτιμήσει να πουλήσει ειδικά στους ρώσους και στους κινέζους και όχι στους δυτικούς; Μα μόνο οι ανατολικοί ξέρουν και μάλιστα επιβάλουν το τι θα κάνει στο μέλλον το καθεστώς των κουίσλιγκς. Μπορούμε λοιπόν να κάνουμε την εύλογη εκτίμηση ότι μόλις η γη ξεφτιλιστεί και την αγοράσουν αυτοί, τότε και μόνο τότε θα πάψει η μεγάλη φορολόγηση της αργούσας ή έστω της οικοδομημένης γης, οπότε η τιμή της θα ανεβεί πάλι ψηλά. Όμως στο μεταξύ θα έχει γίνει μια πρωτοφανής και γιγαντιαία μεταφορά ιδιοκτησίας κάποιων από τις ομορφότερες και ακριβότερες περιοχές του πλανήτη και για τους δυτικούς καπιταλιστές θα έχουν μείνει ψίχουλα. Αυτό ήδη έχει συμβεί στην περίπτωση των τριών μεγαλύτερων ιδιωτικών τραπεζών Alpha, Eurobank και Πειραιώς που τις αγόρασε το Κατάρ και η Ρωσία –πήραν την ελέγχουσα σχετική πλειοψηφία- για ελάχιστα δις δεκάδες φορές πιο χαμηλά από την αξία τους τα τελευταία δύο χρόνια. Και αυτές δεν τις αγόρασαν τα πολύ πιο ισχυρά δυτικά κεφάλαια γιατί η δυτική εκτίμηση είναι ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει επειδή χοντρικά δεν μπορεί να παράγει και επειδή δεν μπορεί να μην σπαταλά τον όποιο πλούτο της σε δοσίματα στην τάχα κυρίαρχη κρατική γραφειοκρατία. Κυρίως οι δυτικοί είναι σίγουροι ότι οι τράπεζες θα χρεοκοπήσουν πριν από κάθε άλλον και θα κρατικοποιηθούν. Μόνο οι καγκεμπίτες ξέρουν καλά ότι η χρεοκοπία είναι κατά παραγγελία όπως κατά παραγγελία είναι η άρνηση όχι των επενδύσεων γενικά αλλά η άρνηση των ντόπιων και των δυτικών επενδύσεων εδώ και δεκαετίες.

Η κυβέρνηση Παπανδρέου-Βενιζέλου με την υποστήριξη των υπόλοιπων πέντε  κομματικών ηγεσιών και με τη σιωπή των φιλελεύθερων οργανώνει δραστήρια το ξεπούλημα των μεγάλων ακινήτων. Εκατοντάδες εκπρόσωποι του ρώσικου και του κινέζικου ναζιστικού μονοπώλιου οργώνουν τη χώρα εδώ και καιρό και καταγράφουν περιουσίες γη, και επιχειρήσεις, εκτιμούν κέρδη και σχεδιάζουν αγορές καθοδηγούμενοι από τους κουίσλιγκς των κομματικών ηγεσιών και των υπηρεσιακών τους παραγόντων. Ακόμα οργανώνουν αλλεπάλληλα συνέδρια με τους ρώσους- αφεντικά και τους υπόσχονται παράλληλα να αλλάξουν το νομοθετικό πλαίσιο της απόκτησης ιδιοκτησίας στη χώρα από τους Ρώσους, που δεν είναι πολίτες της ΕΕ, με καθαρά συμβόλαια.

Ο Σίμος Κεδίκογλου, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελληνορωσικής Φιλίας (στο άρθρο «Ο Πούτιν στηρίζει Σαμαρά» αναλύεται ο ρόλος του) που οργανώνει μαζί με την κυβέρνηση το ξεπούλημα της Ελλάδας στη Ρωσία, σύμφωνα με την «Ισοτιμία»: «Αναγνώρισε ότι, λόγω της ύφεσης και της σχεδόν βέβαιης διόρθωσης στις τιμές των ακινήτων προς τα κάτω, οι Ρώσοι υποψήφιοι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής. Σε κάθε περίπτωση, για να γίνει έργα το ρωσικό ενδιαφέρον, πρέπει να δοθεί λύση στο θέμα της βίζας. Ο κ. Κεδίκογλου προτείνει την έκδοση βίζας δεκαετούς διάρκειας, για όσους αγοράζουν τουριστική κατοικία στην Ελλάδα.»


Σαμαράς και Παπανδρέου παρουσιάζουν το ξεπούλημα ως επενδύσεις


Τέλος του Σεπτεμβρίου διοργανώθηκε Ελληνορωσικό Επενδυτικό Συνέδριο στη Ρόδο από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το ρώσικο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο με την πολιτική κάλυψη του Σαμαρά και της κυβέρνησης. Πολιτικός εκπρόσωπος του Σαμαρά στο συνέδριο ήταν ο βουλευτής Κεδίκογλου και της κυβέρνησης ο Γρ. Νιώτης, Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής, ο Κ. Σκανδαλίδης, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ο Γ. Νικητιάδης, Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού.

Στο συνέδριο θα συμμετείχαν όπως διαβάζουμε στο αντίστοιχο site «ο πρόεδρος του ρωσικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Σ. Κατίριν, ο βουλευτής της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Ι. Σαββίδης και ο αντιπρόεδρος του Ομοσπονδιακού Οργανισμού για θέματα της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών, Αποδήμων Ομογενών και Διεθνούς Ανθρωπιστικής Συνεργασίας κ. Γ. Λ. Μουράντοβ, ο πρόεδρος του Κέντρου Στρατηγικών Επεξεργασιών κ.Ντμίτριεβ, ο πρόεδρος της Ευρασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης κ. Φινιγκένοβ, ο διευθυντής του τομέα εξωτερικών σχέσεων του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου Ρωσίας κ. Βασίλιεβ και ο γενικός διευθυντής του Πρακτορείου υποστήριξης εξαγωγών και επενδύσεων κ. Βαρντάνιαν.»… «Στο συνέδριο θα μιλήσουν οι Ι. Μαχαιρίδης, Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Ευστ. Κουσουρνάς, Δήμαρχος Ρόδου, Γρ. Νιώτης, Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, Κ. Σκανδαλίδης, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Γ. Νικητιάδης, Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Χρ. Δήμας, Πρόεδρος Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου, Γ. Χονδρογιάννης, Αντιπρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος & Πρόεδρος Επιμελητηρίου Κέρκυρας και Γ. Πατσιαβός, Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών».

Ανάλογο συνέδριο-ημερίδα είχε πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα τον περασμένο Μάρτιο με τη συμμετοχή των 20 μεγαλύτερων μεσιτικών γραφείων της Ρωσίας που ειδικεύονται στην πώληση εξοχικών κατοικιών και τουριστικών ακινήτων της Μεσογείου. Η Κέρκυρα είναι η πρώτη που προσφέρεται για αγορές από του Ρώσους γιατί συνορεύει με χώρα της ΕΕ και για την οποία επομένως δεν εφαρμόζεται ο νόμος περί απόκτησης ακίνητης περιουσίας από αλλοδαπούς εκτός ΕΕ με την έγκριση του υπουργείου άμυνας και εσωτερικών. Μέχρι τώρα οι Ρώσοι για να αγοράσουν γη και ακίνητα γενικά όπως έχουν κάνει στη Ρόδο και στην Κρήτη, επειδή δεν ανήκουν στην ΕΕ,  συστήνουν μια εταιρεία στην Κύπρο και στη συνέχεια επενδύουν. Το περίπλοκο αυτής της διαδικασίας δεν αποτελεί φυσικά εμπόδιο για το ξεπούλημα τη χώρας από τους σαμποταριστές. Η γραφειοκρατία δεν φέρνει κανένα εμπόδιο φυσικά στο φιλικό κεφάλαιο του καθεστώτος και πραγματοποιούνται πωλήσεις με πρωτοφανή ταχύτητα για τα δεδομένα του ελληνικού δημοσίου.

Συμπέρασμα: Ο εικοσαπλασιασμός του τάχατες φόρου για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία δεν είναι φορολογία της παρασιτικής γαιοκτησίας ή μεταβίβασή της υπέρ της παραγωγής και επομένως δεν είναι προοδευτικό μέτρο. Πρόκειται για οργανωμένη ληστεία των κατόχων μεγάλης ακίνητης περιουσίας από τη διακομματική συμμορία των σαμποταριστών σοσιαλφασιστών και φασιστών κατ εντολή των ανατολικών αφεντικών τους με την ανοχή πάντα των φιλελεύθερων. Για μας είναι άκυρη και θα κηρυχθεί στο μέλλον άκυρη σε όσο βαθμό μπορέσουμε να εφαρμόσουμε το μίνιμουμ πρόγραμμα του αντιρώσικου πατριωτικού και δημοκρατικού μετώπου, κάθε αγορά γης και μεγάλης ιδιωτικής ή δημόσιας ιδιοκτησίας που γίνεται από τους ανατολικούς νεοναζί και τους όποιους δυτικούς και ντόπιους συνεργάτες τους στις τωρινές συνθήκες του ξεπουλήματος που οι ίδιοι μέσω των κουίσλιγκ τους προκάλεσαν.