"Οι αστικές επαναστάσεις, σαν τις επαναστάσεις του δέκατου όγδοου αιώνα, ορμούν γρήγορα από επιτυχία σε επιτυχία, τα δραματικά τους αποτελέσματα ξεπερνούν το ένα το άλλο, άνθρωποι και πράγματα φαίνονται σαν σε φωτιές διαμαντιών. Η έκσταση είναι το πνεύμα κάθε ημέρας. Μα η ζωή τους είναι μικρή. Σε λίγο φτάνουν κι όλας στο ανώτατο σημείο τους και μια μακρυά αποχαύνωση κυριεύει ύστερα την κοινωνία πριν μάθει να αφομειώνει νηφάλια τα αποτελέσματα της ορμητικής και θυελλώδικης εποχής της.

Αντίθετα οι προλεταριακές επαναστάσεις, όπως οι επαναστάσεις του δέκατου ένατου αιώνα, κάνουν αδιάκοπη κριτική στον ίδιο τον εαυτό τους, διακόπτουν κάθε στιγμή την πορεία τους, γυρίζουν πάλι σε εκείνο που φαίνεται πως έχει πραγματοποιηθεί για να το ξαναρχίσουν από την αρχή, χλευάζουν με ωμή ακρίβεια τις ασυνέπειες, τις αδυναμίες και τις ελεεινότητες που παρουσιάζουν οι πρώτες δοκιμές τους, φαίνονται πως ξαπλώνουν κάτω τον αντίπαλό τους μόνο για να αντλήσει καινούργιες δυνάμεις από τη γη και να σηκωθεί μπροστά τους πιο γιγάντιος, οπισθοχωρούν ολοένα μπροστά στην απροσδιόριστη απεραντοσύνη των ίδιων των σκοπών τους, ώσπου να δημιουργηθούν οι όροι που κάνουν αδύνατο κάθε πισωγύρισμα και οι ίδιες οι περιστάσεις φωνάζουν: Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα".

Κ. Μάρξ. 18η Μπρυμέρ

Σημαντικά πολιτικά γεγονότα

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Όχι στη φαιοκόκκινη προπαγάνδα με την κομπογιαννίτικη «οικονομολογία» ενάντια στη Γερμανία

Tο ρω­σό­φι­λο κα­θε­στώς με πρώ­το τον Πα­παν­δρέ­ου κα­τη­γο­ρεί τη Γερ­μα­νί­α σαν αι­τί­α της χρε­ο­κο­πί­ας της Ελ­λά­δας και των άλ­λων χω­ρών. Στό­χος των α­φε­ντι­κών αυ­τού του κα­θε­στώ­τος  εί­ναι να δια­λύ­σουν την Ε­Ε. Η α­πο­μο­νωμέ­νη Μέρ­κελ και οι λί­γες χώ­ρες που υ­πο­στη­ρί­ζουν το Ευ­ρώ δέ­χο­νται τη συ­νολι­κή ε­πί­θε­ση του ά­ξο­να Ρω­σί­ας-Κί­νας σε συ­ντο­νι­σμό με τον υ­φε­σια­κό Ο­μπάμα. Ο Πα­παν­δρέ­ου κα­τη­γο­ρεί τη Γερ­μα­νί­α ό­τι έ­χει με­γά­λα πε­ρισ­σεύ­μα­τα α­πό την εκ­με­τάλ­λευ­ση ό­λης της Ε­Ε και γι’ αυ­τό θα πρέ­πει να πλη­ρώ­νει σε με­γάλο πο­σο­στό τη χρε­ο­κο­πί­α των άλ­λων χω­ρών αλ­λά και να δε­χτεί ε­πί­σης και την υ­πο­τί­μη­ση του ευ­ρώ με την έκ­δο­ση ευ­ρω­ο­μο­λό­γου, στην ου­σί­α πλη­θω­ριστι­κού χρή­μα­τος, για την α­να­κού­φι­ση τά­χα των άλ­λων χω­ρών συ­νέ­πεια της εκ­με­ταλ­λευ­τι­κής της πο­λι­τι­κής. 

Η πρό­τα­ση του ρω­σο­κι­νέ­ζι­κου ά­ξο­να για την «σω­τη­ρί­α» της Ε­Ε συ­μπλη­ρώ­θη­κε από τον Πού­τιν α­κό­μα προ­χθές, που πρό­τεινε την πα­ρά­δο­ση της Ε­Ε στη Ρω­σί­α με την δη­μιουρ­γί­α Ρω­σο­ευ­ρω­παι­κής κοι­νής α­γο­ράς, την πα­ρά­δο­ση  της ευ­ρω­πα­ϊ­κής τε­χνο­λο­γί­ας στη Ρω­σί­α και την με­τατρο­πή της με τη βο­ή­θεια της Ε­Ε σε μια α­να­πτυγ­μέ­νη οι­κο­νο­μί­α α­κό­μα και με την εί­σο­δο της Ρω­σί­ας στην Ε­Ε!
Οι ντό­πιοι φα­σί­στες α­πό τη Χρυ­σή Αυ­γή και τις έ­ξι κομ­μα­τι­κές ηγε­σί­ες μέ­χρι και τις τε­λευ­ταί­ες ε­ξω­κοι­νο­βου­λευ­τι­κές ψευ­το­α­ρι­στε­ρές ορ­γα­νώ­σεις, έ­μπει­ροι στην δια­στρο­φή της πραγ­μα­τι­κό­τη­τας και στη να­ζι­στι­κού τύ­που με­τα­χεί­ρι­ση του α­ντι­πά­λου έ­χουν ξε­κι­νή­σει στη χώ­ρα μια α­πί­στευ­τη γκε­μπε­λι­κή προ­πα­γάν­δα με τη βο­ή­θεια των ΜΜΕ, ε­νά­ντια στην α­στο­δη­μοκρα­τι­κή Γερ­μα­νί­α, το ση­μα­ντι­κό­τε­ρο οι­κο­νο­μι­κό και εν μέ­ρει πο­λι­τι­κό α­νάχω­μα στην α­πορ­ρό­φη­ση της Ευ­ρώ­πης α­πό τον πο­λε­μι­κό ά­ξο­να των α­φε­ντι­κών τους της Ρω­σί­ας και της Κί­νας.  Ο Κα­ρα­τζα­φέ­ρης, του ο­ποί­ου το κόμ­μα εί­ναι γε­μά­το φα­σί­στες, που στη Γερ­μα­νί­α κά­ποιοι βου­λευ­τές του θα ή­ταν στη φυ­λακή ως να­ζι­στές, βρί­ζει α­νε­νό­χλη­τος στην τη­λε­ό­ρα­ση τη Μέρ­κελ ως να­ζί­στρια ε­νώ στο δι­πλα­νό κα­νά­λι φα­σί­στες δημο­σιο­γρά­φοι που α­να­φέ­ρο­νται στη Μέρ­κελ μι­λά­νε ταυ­τό­χρο­να για φούρ­νους του Ά­ου­σβιτ­ς. Ο Πα­παν­δρέ­ου, πρω­θυ­πουρ­γός μιας χώ­ρας που α­ντι­προ­σω­πεύ­ει μό­νο το 2% της πα­ρα­γω­γής της Ε­Ε, σέρ­νει πί­σω του ο­λό­κλη­ρο το στρα­τό των διε­θνών υ­πο­στη­ρι­κτών που του ε­ξα­σφά­λι­σε η μικρή ή με­γά­λη φι­λί­α τους με τη ρώ­σι­κη και την κι­νέ­ζι­κη δι­πλω­μα­τία, ό­πως, τον πρό­ε­δρο του Ευ­ρω­παι­κού Συμ­βου­λί­ου Ρο­μπά­ι, τον πρό­ε­δρο του Eurogroup Γιουν­κερ, την τρο­στκί­στρια υ­πουρ­γό ε­ξω­τε­ρι­κών της Ε­Ε ρω­σό­φιλη σε ό­λα Ά­στον, τον ρω­σό­δου­λο Ζα­πα­τέ­ρο, και τε­λευ­ταί­α τον Κά­με­ρον, τον φα­νατι­κό υ­πε­ρα­σπι­στή της εν­δυ­νά­μω­σης του με­τώ­που Κί­νας-Ρω­σί­ας-Βρα­ζι­λί­ας. Σε αυ­τήν την πα­ρέ­α συμ­μτέ­χει και ο φα­να­τι­κός φί­λος της Κί­νας ΔΝΤ Στρος Καν και κά­θε στέ­λε­χος που α­πό θέ­ση ή α­πό βλα­κεί­α εί­ναι έ­τοι­μο να διευ­κο­λύ­νει τη διά­λυ­ση της ΕΕ. Πί­σω α­πό τον Πα­παν­δρέ­ου ο Πού­τιν μα­ζί με τον Μνετ­βέντεφ εκ­βιά­ζουν και α­πα­ξιώ­νουν την Ε­Ε και το ευ­ρώ.
Το ψευ­τοΚ­ΚΕ και ο ΣΥΝ λυσ­σο­μα­νούν την ώ­ρα της με­γά­λης ε­πί­θε­σης και κα­θο­δη­γούν το μέ­τω­πο της λά­σπης και της ε­ξα­χρεί­ω­σης μέ­σα στην Ελ­λά­δα κα­τη­γο­ρώ­ντας τη Γερ­μα­νί­α ό­τι ρί­χνει τις χώ­ρες στη χρε­ο­κο­πί­α για να τις εκμε­ταλ­λεύ­ε­ται. Ταυ­τό­χρο­να αυ­τοί οι προ­δό­τες της ερ­γα­τι­κής τά­ξης και ό­λου του έ­θνους με­τρά­νε στο Ρι­ζο­σπά­στη την α­ξί­α των μη­χα­νη­μά­των, των γερμα­νι­κών κτι­ρί­ων, των ε­πεν­δύ­σε­ων και των με­το­χών και υ­πό­σχονται στους πλη­βεί­ους ό­τι θα τους τα μοι­ρά­σουν στο με­γά­λο πλιά­τσι­κο, ό­ταν θα πά­ρουν δη­λα­δή την ε­ξου­σί­α.
Το «α­ξιο­πρε­πές» και γε­νι­κά ευ­ρω­παιό­φι­λο Βή­μα πα­ρα­δειγ­μα­τι­σμέ­νο α­πό το Ρι­ζο­σπά­στη και τε­λευ­ταί­α ό­λο και πιο οι­κο­νο­μι­κά α­δύ­να­μο, ο­πότε και πο­λι­τι­κά πιο ευά­λω­το στην α­ντιευ­ρω­παί­κή γραμ­μή Πα­παν­δρέ­ου, δεν διστά­ζει να φτύ­νει τους α­νή­μπο­ρους να α­ντι­στα­θούν α­να­γνώ­στες του. Έ­τσι προ­σφέ­ρει στους ρω­σό­δου­λους με­γα­λύ­τε­ρη υ­πη­ρε­σί­α α­πό αυ­τήν που θα μπο­ρούσε να τους προ­σφέ­ρει ο Ρι­ζο­σπά­στης ή η α­πο­γευ­μα­τι­κή έκ­δο­ση της «Αυ­γής» που λέ­γε­ται  «Ε­λευ­θε­ρο­τυ­πί­α»
Με­τρά­ει λοι­πόν το Βή­μα τις τά­χα ά­νι­σες α­νταλ­λα­γές της Ελ­λά­δας με τη Γερ­μα­νί­α  ως ε­ξής: Πή­ρε λέ­ει η Ελ­λά­δα  1,3 δις κα­θα­ρά α­πό την Γερ­μα­νί­α μέσω Ε­Ε, ε­νώ το ε­μπο­ρι­κό έλ­λειμ­μα της Ελ­λά­δας με τη Γερ­μα­νί­α εί­ναι 5,4 δις. Ε­πομέ­νως, σύμ­φω­να με αυ­τόν τον γε­λοί­ο λογα­ρια­σμό η Γερ­μα­νί­α «έ­βγαλε» 4 δισ. ευ­ρώ α­πό την Ελ­λά­δα! Πα­ρό­μοιους λο­γα­ρια­σμούς α­κό­μα και με πα­ρα­ποι­η­μέ­να στοι­χεί­α, ό­πως και αυ­τά που χρη­σι­μο­ποιεί το Βή­μα στο ά­θλιο άρ­θρο του, θα βρει κα­νείς σε ό­λα τα έ­ντυ­πα στα ο­ποί­α δια­γω­νί­ζε­ται η ε­ξα­θλιω­μένη ελ­λη­νι­κή μι­σο­δια­νό­η­ση για να κα­τα­γρα­φεί στα κα­θε­στω­τι­κά αρ­χεί­α η υ­πηρε­σί­α της.
Η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα εί­ναι ό­τι η Γερ­μα­νί­α τη­ρεί με συ­νέ­πεια τις υπο­χρε­ώ­σεις της μέ­σα στην Ε­Ε χρη­μα­το­δο­τώ­ντας για δε­κα­ε­τί­ες την Ελ­λά­δα με το υ­πο­λο­γι­ζό­με­νο σε 60 δις χρή­μα των ε­πι­δο­τή­σε­ων της. Πέ­ρα α­πό αυ­τά εί­ναι τα ε­κα­το­ντά­δες δις που έ­δω­σε δα­νει­κά ό­λο το χρημα­τι­στι­κό κε­φά­λαιο του πλα­νή­τη στην Ελ­λά­δα α­πό την έ­ντα­ξή της στην Ο­ΝΕ και πέ­ρα με ε­πι­τό­κιο τό­σο χα­μη­λό ό­σο και το γερ­μα­νι­κό. Αυ­τό το κε­φά­λαιο το δα­νείστη­κε φτη­νά η Ελ­λά­δα χά­ρη στην αυ­ξη­μέ­νη διε­θνή πί­στη του Ευ­ρώ που πά­νω απ ό­λα εί­ναι η πί­στη που με­τέ­φε­ρε η βιο­μη­χα­νι­κά α­νε­πτυγ­μέ­νη και δη­μο­σιο­νο­μι­κά συ­νε­τή Γερ­μανί­α α­πό το μάρ­κο στο Ευ­ρώ. Τώ­ρα αυ­τήν την πί­στη της Γερ­μα­νί­ας και του Ευ­ρώ θέ­λουν πρώ­τοι οι ρωσό­δου­λοι έλ­λη­νες κυ­βερ­νή­τες οι μπα­τα­χτζή­δες και προ­βο­κά­το­ρες να τα κα­τα­στρέ­ψουν. Αυ­τά βέ­βαια τα φτη­νά ε­πι­τό­κια δεν ι­σχύ­ουν με­τά το ελ­λη­νι­κό κράχ και αυ­τό δεν ο­φεί­λε­ται σε κά­ποια προ­δο­σί­α της Γερμα­νί­ας που τά­χα δα­νεί­ζε­ται φτη­νά η ί­δια και δα­νεί­ζει α­κρι­βά στην Ελ­λά­δα, ό­πως λέ­νε οι α­πα­τε­ώ­νες ψευ­τοι­κο­νο­μο­λό­γοι ε­δώ αλ­λά στην α­να­ξιο­πιστί­α της μπα­τα­χτσί­δι­κης Ελ­λά­δας*.
Στην ου­σί­α η άρ­ρω­στη Ελ­λά­δα έ­σκα­σε α­πό αυ­τό το τζά­μπα γερ­μα­νικό και γε­νι­κό­τε­ρα βο­ρειο­ευ­ρω­πα­ϊ­κό χρή­μα για­τί αυ­τό δεν δό­θη­κε για πα­ρα­γωγι­κές ε­πεν­δύ­σεις που θα μειώ­να­νε την α­νι­σό­τη­τα βορ­ρά νό­του, την α­νι­σό­τητα στην α­νά­πτυ­ξη των πα­ρα­γω­γι­κών δυ­νά­με­ων, δη­λα­δή στην ορ­γα­νι­κή και τεχνο­λο­γι­κή σύν­θε­ση του κε­φα­λαί­ου και ε­πο­μέ­νως και στην πα­ρα­γω­γι­κό­τη­τα της ερ­γα­σί­ας. Δό­θη­κε στα λα­μό­για του σο­σιαλ­φα­σι­σμού και του ευ­ρύ­τε­ρου κα­θε­στώ­τος, στη διε­φθαρ­μέ­νη και τε­μπέ­λι­κη γρα­φειο­κρα­τί­α, στη πλού­σια αγρο­τιά, στους α­να­το­λι­κούς ο­λι­γάρ­χες και κυ­ρί­ως στις κυ­βερ­νή­σεις των σα­μπο­τα­ρι­στών της πα­ρα­γω­γής.

Η δη­μα­γω­γί­α για τις τά­χα εκ­με­ταλ­λευ­τι­κές οι­κο­νο­μι­κές α­νταλ­λα­γές Γερ­μα­νί­ας Ελ­λά­δας

Την κα­θε­στω­τι­κή προ­πα­γάν­δα ό­τι η Γερ­μα­νί­α τά­χα εκ­με­ταλ­λεύ­ε­ται με τα ε­πι­τό­κια και τις ά­νι­σες α­νταλ­λα­γές τη χώ­ρα μας θα την α­ντι­με­τω­πίσου­με με στοι­χεί­α του έ­τους 2008 και έ­τσι θα πά­ρου­με μια διά­στα­ση του γκε­μπελι­κού ψέ­μα­τος που καλ­λιερ­γεί η ψευ­το­δια­νό­ηση και οι κά­θε λο­γής πρά­χτορες. 
Το ε­μπο­ρι­κό ι­σο­ζύ­γιο Ελ­λά­δας Γερ­μα­νί­ας το 2008 ή­ταν 5,417 δις ευ­ρώ σε βά­ρος της χώ­ρας μας. Η Ελ­λά­δα ε­ξή­γα­γε στη Γερ­μα­νί­α α­ξί­ας 1,821 δις ευ­ρώ ε­μπο­ρεύ­μα­τα και η Γερ­μα­νί­α στην Ελ­λά­δα 7,238 δις ευ­ρώ.
Τα πε­ρισ­σό­τε­ρα ε­μπο­ρεύ­μα­τα α­ξί­ας 5,417 που ει­σή­γα­γε η χώ­ρα μας α­πό τη Γερ­μα­νί­α α­ντα­να­κλούν στο βά­θος την α­νω­τε­ρό­τη­τα της πα­ρα­γω­γι­κό­τη­τας τής ερ­γα­σί­ας της Γερ­μα­νί­ας έ­να­ντι της Ελ­λά­δας.  Αυ­τό το ελ­λειμ­μα­τι­κό ε­μπο­ρι­κό ι­σο­ζύ­γιο θα ή­ταν πο­λύ μι­κρό­τε­ρο αν η Ελ­λά­δα ε­πέν­δυε τα κε­φά­λαια με τα ο­ποί­α α­πο­ζη­μί­ω­νε η Γερ­μα­νί­α και η Ε­Ε την Ελ­λά­δα για το κα­τώ­τε­ρο επί­πε­δο της α­νά­πτυ­ξής της με στό­χο να α­να­πτύ­ξει την πα­ρα­γω­γι­κό­τη­τά της.  Πα­ρό­λα αυ­τά πρέ­πει να πά­ρου­με υπ ό­ψιν μας και το ι­σο­ζύ­γιο υ­πη­ρε­σιών. Το ί­διο έ­τος, το 2008, που η Ελ­λά­δα που είχε ελ­λειμ­μα­τι­κό ε­μπο­ρι­κό ι­σο­ζύ­γιο με τη Γερ­μα­νί­α ί­σο με 5,417 δις ευ­ρώ τη χώ­ρα μας ε­πι­σκέ­φτη­καν 16 ε­κατ του­ρί­στες πε­ρίπου εκ των ο­ποί­ων 2,5 ε­κατ ή­ταν  Γερ­μα­νοί ό­ταν η μέ­ση δα­πά­νη κά­θε του­ρί­στα υπο­λο­γί­ζε­ται σε 730 ευ­ρώ. Αν με­τρη­θεί δα­πά­νη 1000 Ευ­ρώ α­νά Γερ­μανό του­ρί­στα που έ­χει υ­ψη­λό­τε­ρα ει­σο­δή­μα­τα α­πό το μέ­σο του­ρί­στα και χα­λά­ει στη χώ­ρα μας πε­ρισ­σό­τε­ρα λε­φτά α­πό το μέ­σο του­ρί­στα τό­τε η χώ­ρα μας ει­σέ­πρα­ξε χοντρι­κά 2,5 δις ευ­ρώ α­πό τον γερ­μα­νι­κό του­ρι­σμό στο σύ­νο­λο των ε­σό­δων της α­πό του­ρι­σμό που α­νέρ­χο­νται σε 11,63 δις ευ­ρώ. Το του­ρι­στι­κό συ­νάλ­λαγ­μα είναι α­ξί­α πα­ραγ­μέ­νη στη Γερ­μα­νί­α που κα­τα­τί­θε­ται στην Ελ­λά­δα μέ­σω των ελ­λη­νι­κών του­ρι­στι­κών ε­γκα­τα­στά­σε­ων και των υ­πη­ρε­σιών της. Οι α­νι­σό­τιμες του­ρι­στι­κές σχέ­σεις Ελ­λά­δας Γερ­μα­νί­ας εί­ναι ε­ξαι­ρε­τι­κά σε βά­ρος της Γερμα­νί­ας α­φού ο α­ριθ­μός των ελ­λή­νων του­ρι­στών στη Γερ­μα­νί­α συν των ελλή­νων φοι­τη­τών εί­ναι μι­κρός. Δεν έ­χου­με τώ­ρα α­κρι­βώς αυ­τό το νού­με­ρο αλλά μπο­ρού­με να υ­πο­θέ­σου­με με α­σφά­λεια για την ποιο­τι­κή ει­κό­να των στοι­χεί­ων ό­τι οι έλ­λη­νες του­ρί­στες και φοι­τη­τές ξόδε­ψαν 5 φο­ρές λι­γό­τε­ρα χρήμα­τα στη Γερ­μα­νί­α α­πό ό­σα οι γερ­μα­νοί του­ρί­στες στην Ελ­λά­δα τό­τε η δια­φορά γί­νε­ται 2,5 δισ-0,5 δισ=2δις του­ρι­στι­κό ι­σο­ζύ­γιο υ­πέρ της Ελ­λά­δας. Αν τώ­ρα αφαι­ρέ­σου­με α­πό τα 5,417 δις του ε­μπο­ρι­κού ελ­λείμ­μα­τος της Ελ­λά­δας τα χο­ντρικά 2 δις του του­ρι­στι­κού μέ­νουν 3, 417 δις Ευ­ρώ υ­πέρ της Γερ­μα­νί­ας.
Πά­με τώ­ρα στα δω­ρε­άν λε­φτά ε­πι­δο­τή­σεις κλπ. Η Ελ­λά­δα ει­σέ­πρα­ξε κα­θα­ρό χρή­μα α­πό την Ε­Ε 6,279 δις ευ­ρώ, (έ­χουν δη­λα­δή α­φαι­ρε­θεί ε­δώ οι ει­σφο­ρές της Ελ­λά­δας στην Ε­Ε). Το 2008 το δω­ρε­ά χρή­μα που δό­θη­κε στις ο­λι­γό­τε­ρο α­νε­πτυγ­μέ­νες χώ­ρες της Ε­Ε ή­ταν 25 δις ευ­ρώ. Η Ελ­λά­δα ει­σέ­πρα­ξε το 25% αυ­τού του πο­σού. Η ει­σφο­ρά της Γερ­μα­νί­ας σε ό­λες τις χώ­ρες ή­ταν στο 35% των 25 δις και επο­μέ­νως α­πό τα 6,279 δις που ει­σέ­πρα­ξε η Ελ­λά­δα τα 2,19 δις ευ­ρώ πλη­ρώ­θη­καν α­πό τη Γερ­μα­νί­α.
Έ­τσι έ­χου­με για το έ­τος 2008 πλη­ρω­μή δω­ρε­άν χρή­μα­τος για α­νά­πτυ­ξη α­πό τη Γερ­μα­νί­α στην Ελ­λά­δα 2,19 δις ευ­ρώ και ι­σο­ζύ­γιο συ­ναλ­λά­γων υ­πέρ της Γερ­μα­νί­ας 3,417δις Ευ­ρώ, που στην ου­σί­α εί­ναι τα πα­ρα­πά­νω ε­μπο­ρεύ­μα­τα που ε­ξάγει η Γερ­μα­νί­α στην Ελ­λά­δα  σε σχέ­ση με ό­τι ει­σά­γει σε ε­μπο­ρεύ­μα­τα και σε υ­πη­ρε­σί­ες.
Αλ­λά αυ­τά τα δύ­ο πο­σά δεν έ­χουν κα­μιά σχέ­ση σε ποιό­τη­τα. Το έ­να εί­ναι δω­ρε­άν χρή­μα και το άλ­λο εί­ναι ε­μπό­ρευ­μα. Ό­ταν η Γερ­μα­νί­α που­λά­ει στην Ελ­λά­δα 3,417 δις Ευ­ρώ σε ε­μπο­ρεύ­μα­τα η Ελ­λά­δα που τα α­γο­ρά­ζει τα κα­τα­ναλώ­νει, εί­τε πρό­κει­ται για μη­χα­νές ερ­γο­στα­σί­ων, εί­τε πρό­κει­ται για εί­δη ατο­μι­κής κα­τα­νά­λω­σης. Και ε­πει­δή ό­λη η δη­μα­γω­γί­α των φαιο­κόκ­κι­νων γί­νε­ται για τις Μερ­σε­ντές που α­γο­ρά­ζουν οι έλ­λη­νες και βο­η­θά­νε με αυ­τόν τον τρόπο τη Γερ­μα­νί­α ας πού­με ό­τι ό­λο αυ­τό το πο­σό των 3,417 εί­ναι Μερ­σε­ντές. Η δια­φο­ρά λοι­πόν του 2,417 δις σε Μερ­σε­ντές α­πό το 2,19 δισ σε ε­πι­δο­τή­σεις εί­ναι ό­τι ο έλ­λη­νας πλη­ρώ­νει μεν για τις Μερ­σε­ντές του αλ­λά βρί­σκε­ται με μια Μερ­σεντές στα δι­κά του χέ­ρια. Ό­ταν παίρ­νει όμως 2,19 σε ε­πι­δο­τή­σεις παίρ­νει γερ­μα­νι­κή ερ­γα­σί­α  αλ­λά δεν πλη­ρώ­νει τί­πο­τα γι αυ­τήν, την παίρ­νει δω­ρε­άν.  Αν αυ­τό το τζά­μπα χρή­μα το κά­νει και αυ­τό Μερ­σε­ντές τό­τε έ­χει πά­ρει α­πλά τζά­μπα Μερ­σε­ντές.
Ό­μως αυ­τό το χρή­μα των ε­πι­δο­τή­σε­ων δεν δό­θη­κε στη Ελ­λά­δα για να α­γο­ρά­σει Μερ­σε­ντές, της δό­θη­κε σαν α­πο­ζη­μί­ω­ση της Γερ­μα­νί­ας για την ψη­λή της βιο­μη­χα­νι­κή πα­ρα­γω­γι­κό­τη­τα της που έ­χει σαν α­πο­τέ­λε­σμα να εί­ναι αρ­νη­τι­κό για την Ελ­λά­δα το ε­μπο­ρι­κό ι­σο­ζύ­γιο κυ­ρί­ως σε βιο­μη­χα­νι­κά προιό­ντα. Το 2,19δις εί­ναι δω­ρε­άν κε­φά­λαιο που θα ε­πέ­τρε­πε στην Ελ­λά­δα να ά­υ­ξή­σει το ρυθ­μό συ­σώ­ρευ­σης του ελ­λη­νι­κού πα­ρα­γω­γι­κού κε­φά­λαιου ώ­στε αυ­τή να πιά­σει κά­ποια στιγ­μή τη Γερ­μα­νί­α σε πα­ρα­γω­γι­κό­τη­τα. Το ό­τι έ­γι­νε Μερ­σε­ντές ή σπί­τια ή γλέ­ντια ή τα­ξί­δια ή μί­ζες και ό­χι μη­χα­νές ή έ­ρευ­να ή αρδευ­τι­κά έρ­γα η κά­θε γερ­μα­νι­κή και ευ­ρω­πα­ϊ­κή ε­πι­δό­τη­ση εί­ναι αυ­τό που κα­τέ­στρε­ψε την Ελ­λά­δα. Αλ­λά γι αυ­τό δεν φταί­ει η Γερ­μα­νί­α, φταί­νε αυ­τοί που τώ­ρα την βρί­ζουν και κρύ­βουν την α­λή­θεια ό­τι τα 2,19δις κά­θε χρό­νο εί­ναι έ­να τζά­μπα κε­φά­λαιο προς συσ­σώ­ρευ­ση. Πρό­κει­ται για έ­να υ­περ­πο­λύ­τιμο κε­φά­λαιο που α­ντι­στοι­χεί σε έ­να πολ­λα­πλά­σιο κε­φά­λαιο που θα μπο­ρού­σε να λει­τουρ­γή­σει για να πα­ρά­γει αυ­τό το ε­πι πλε­ον κε­φά­λαιο, εί­ναι δη­λα­δή σαν κα­θα­ρό κέρ­δος α­πό μια πα­ρα­γω­γι­κή δια­δι­κα­σί­α που α­πα­σχό­λη­σε πολ­λα­πλάσιο κε­φά­λαιο και το ο­ποί­ο κέρ­δος της πά­ει ό­λο για τη διευ­ρυ­μέ­νη α­να­πα­ραγω­γή αυ­τού του πολ­λα­πλά­σιου κε­φά­λαιου. 
Ας ε­πι­χει­ρή­σου­με να κά­νου­με πιο σα­φές αυ­τό που λέ­με:. Ας φα­ντα­στεί κα­νείς αυ­τό το δω­ρε­άν κε­φά­λαιο σε συν­δυα­σμό με τον φτη­νό δα­νει­σμό της Ελ­λά­δας α­πό την ώ­ρα που μπήκε στο Ευ­ρώ για να κα­τα­λά­βει το μέ­γε­θος του ε­γκλή­μα­τος των σα­μπο­τα­ρι­στών. Δη­λα­δή ας πού­με ό­τι η Ελ­λά­δα, σαν έ­νας συλ­λο­γι­κός κα­πι­τα­λι­στής, με­τέ­τρε­πε και τα 2,19δις Ευ­ρώ των ε­πι­δο­τή­σε­ων που παίρνει κά­θε χρό­νο σε πα­ρα­γω­γι­κό κε­φά­λαιο. Ποιος ή­ταν ο κα­λύ­τε­ρος τρό­πος για να το κά­νει αυ­τό; Θα ή­ταν να δα­νει­στεί έ­να δε­κα­πλά­σιο κε­φά­λαιο α­πό την διε­θνή α­γο­ρά με το φτη­νό ε­πι­τό­κιο του 3% με το ο­ποί­ο δα­νει­ζό­ταν η Ελ­λά­δα χάρη στο Ευ­ρώ για πά­νω α­πό μια δε­κα­ε­τί­α, να το βά­λει σε πα­ρα­γω­γι­κή κί­νη­ση και να προ­σθέ­τει στο σχε­τικά μι­κρό κέρ­δος που θα έ­δι­νε αυ­τή η πα­ρα­γω­γική κί­νη­ση σε μια χρο­νιά (λό­γω σχε­τι­κά χα­μη­λής τε­χνι­κής πα­ρα­γω­γι­κότη­τας του α­πα­σχο­λού­με­νου ε­δώ κε­φά­λαιου) και τα 2,19 δις κα­θα­ρών γερ­μα­νι­κών ε­πι­δο­τή­σε­ων κά­θε χρο­νιάς και ό­λα να τα ε­πα­νε­πέν­δυε. Μέ­σα σε λί­γους χρο­νιά­τι­κους κύ­κλους η ελ­λη­νι­κή πα­ρα­γω­γι­κή δύ­να­μη θα ε­κτι­να­σό­ταν μό­νο χά­ρη σε αυ­τά τα κε­φά­λαια και μπορεί να κα­τα­λά­βει κα­νείς τις θα γι­νό­ταν αν προ­σθέ­τα­με στις γερ­μα­νι­κές ε­πι­δο­τή­σεις ό­λες τις υ­πό­λοι­πες ε­πι­δο­τή­σεις από την Ε­Ε που εί­ναι δι­πλά­σιες α­πό τις γερ­μα­νι­κές.
Βέ­βαια αυ­τή εί­ναι μια α­κραί­α υ­πό­θε­ση και πρου­πο­θέ­τει ό­χι μό­νο μια Ελ­λά­δα χω­ρίς ε­κα­το­ντά­δες χι­λιά­δες τρω­κτι­κά αλ­λά και μια Ελ­λά­δα που δεν θα ή­ταν καν μια συ­νη­θι­σμέ­νη χώ­ρα του σα­πι­σμέ­νου κα­πι­τα­λι­σμού των πα­ρασι­τι­κών λει­τουρ­γιών ό­πως ε­ξε­λίσ­σο­νται στα­δια­κά οι πε­ρισ­σό­τε­ρες α­νεπτυγ­μέ­νες χώ­ρες του ευ­ρω­παί­κού Βορ­ρά. Στην ου­σί­α αυ­τά που υ­πο­θέ­του­με α­ντι­στοι­χούν σε μια Ελ­λά­δα ε­νός μί­νι­μου­με με­τα­βα­τι­κού προ­γράμ­μα­τος ε­πα­ναστα­τι­κής λαί­κής δια­κυ­βέρ­νη­σης. Αλ­λά και τα μι­σά αυ­τά κε­φά­λαια α­πό ό­σα λέμε να α­ξιο­ποιού­νταν πα­ραγω­γι­κά και το 1/3 ή και το Ό η χώ­ρα μας θα άλ­λα­ζε πα­ρα­γω­γι­κό βά­θος και χα­ρα­κτή­ρα μέ­σα σε μια δε­κα­ε­τί­α. Αλ­λά για να γί­νει α­κόμα και αυ­τό το λί­γο η Ελ­λά­δα της προ­ό­δου θα χρεια­ζό­ταν να ε­πι­δο­θεί σε μια επα­να­στα­τι­κή σύ­γκρου­ση με το σο­σιαλ­φα­σι­σμό και τε­λι­κά μια σύ­γκρου­ση με το με­γα­λύ­τε­ρο μέ­ρος της ξε­νό­δου­λης και γε­μά­τη πα­ρα­σι­τι­σμό ελ­λη­νι­κής α­στι­κής τά­ξης. Θα μπο­ρού­σε να γί­νει αυ­τό μέ­σα στην Ε­Ε; Σε μια Ε­Ε σαν τη ση­μερι­νή κά­τω α­πό τη ρώ­σι­κη σκιά, ε­ξαρ­τη­μέ­νη στρα­τιω­τι­κά α­πό τις η­γε­μο­νι­στικές Η­ΠΑ και λυσ­σα­σμέ­νη για γρή­γο­ρα κέρ­δη στην Α­σί­α δεν θα μπο­ρού­σε να γί­νει. Ό­μως σε μια Ε­Ε που πα­λεύ­ει ε­νά­ντια στην κρί­ση που οι αρ­ρώ­στιες της μο­νο­πω­λια­κής της α­στι­κής της τά­ξης προ­κά­λε­σαν και που α­φύ­πνι­σαν και ε­πανα­στα­τι­κο­ποί­η­σαν τους λα­ούς  της ό­λα εί­ναι πι­θα­νά.
Σε κά­θε πε­ρί­πτω­ση δεν υ­πάρ­χει σή­με­ρα τί­πο­τα πιο άρ­ρω­στο στην ΕΕ α­πό τη χώ­ρα μας και τί­πο­τα πιο κα­τάλ­λη­λο α­πό αυ­τήν για να πε­θά­νει ο­λό­κληρη την Ε­Ε αν δεν με­σο­λα­βή­σει μια α­πο­θε­ρα­πεί­α της που δια­λε­κτι­κά έ­χει κάθε λό­γο να αρ­χί­σει με μια ελ­λη­νι­κή αυ­το­κρι­τι­κή, δη­λα­δή με έ­να α­ντισοσιαλ­φα­σι­στι­κό κί­νη­μα του ελ­λη­νι­κού λα­ού.  Αυ­τό ση­μαί­νει ό­τι πρέ­πει α­νά­μεσα στα άλ­λα να συ­ντρι­βεί αυ­τή η σε ε­ξέ­λι­ξη ε­πί­θε­ση ε­νο­χο­ποί­η­σης της μό­νης χώ­ρας που έ­χει τι­μω­ρη­θεί για το να­ζι­στι­κό της πα­ρελ­θόν και γι αυ­τό ο καπι­τα­λι­σμός και ι­μπε­ρια­λι­σμός της έ­χουν α­πο­κτή­σει κά­ποια στοι­χεί­α έ­μπρα­κτης αυ­το­κρι­τι­κής, αν και αυ­τά α­δυ­να­τί­ζουν με τον και­ρό μέ­σα στην γε­νική πα­ρακ­μή του δυ­τι­κού μο­νο­πώ­λιου.

*Αν η Γερ­μα­νί­α δα­νεί­ζε­ται τώ­ρα με 2,5% και δα­νεί­ζει την Ελ­λά­δα με 5% δεν εί­ναι ε­πει­δή αυ­τή έ­γι­νε χρη­μα­τι­στής κερ­δο­σκόπος. Εί­ναι ε­πει­δή η Ελ­λάδα μπο­ρεί σή­με­ρα να δα­νεί­ζε­ται α­πό τη διε­θνή α­γο­ρά με 10% ε­πι­τό­κιο. Και δα­νεί­ζε­ται τό­σο ψη­λά ε­πει­δή εί­ναι με­γά­λο το ρί­σκο να δα­νεί­ζει κά­ποιος μια χώρα που βα­δί­ζει ο­λο­τα­χώς προς τη χρε­ω­κο­πί­α. Αν λοι­πόν ό­λοι την δα­νεί­ζουν με 10% και κά­ποιος δα­νεί­ζει την Ελ­λά­δα με 5% αυ­τός ε­πι­δο­τεί το ε­πι­τό­κιο δανει­σμού τη­ς Ελ­λά­δας με 10%- 5% = 5%, δη­λα­δή α­γο­ρά­ζει πο­λύ φτη­νά το ρί­σκο που παίρ­νει να χά­σει ό­λα του τα λε­φτά. Αν η Γερ­μα­νί­α δά­νει­ζε την Ελ­λά­δα με  2,5%, ό­σο δη­λαδή δα­νεί­ζε­ται η ί­δια τό­τε θα έχανε σε α­ξιο­πι­στί­α για­τί θα δια­κιν­δύνευε τα κε­φά­λαιά της σε μια α­να­ξιό­πι­στη χώ­ρα.