"Οι αστικές επαναστάσεις, σαν τις επαναστάσεις του δέκατου όγδοου αιώνα, ορμούν γρήγορα από επιτυχία σε επιτυχία, τα δραματικά τους αποτελέσματα ξεπερνούν το ένα το άλλο, άνθρωποι και πράγματα φαίνονται σαν σε φωτιές διαμαντιών. Η έκσταση είναι το πνεύμα κάθε ημέρας. Μα η ζωή τους είναι μικρή. Σε λίγο φτάνουν κι όλας στο ανώτατο σημείο τους και μια μακρυά αποχαύνωση κυριεύει ύστερα την κοινωνία πριν μάθει να αφομειώνει νηφάλια τα αποτελέσματα της ορμητικής και θυελλώδικης εποχής της.

Αντίθετα οι προλεταριακές επαναστάσεις, όπως οι επαναστάσεις του δέκατου ένατου αιώνα, κάνουν αδιάκοπη κριτική στον ίδιο τον εαυτό τους, διακόπτουν κάθε στιγμή την πορεία τους, γυρίζουν πάλι σε εκείνο που φαίνεται πως έχει πραγματοποιηθεί για να το ξαναρχίσουν από την αρχή, χλευάζουν με ωμή ακρίβεια τις ασυνέπειες, τις αδυναμίες και τις ελεεινότητες που παρουσιάζουν οι πρώτες δοκιμές τους, φαίνονται πως ξαπλώνουν κάτω τον αντίπαλό τους μόνο για να αντλήσει καινούργιες δυνάμεις από τη γη και να σηκωθεί μπροστά τους πιο γιγάντιος, οπισθοχωρούν ολοένα μπροστά στην απροσδιόριστη απεραντοσύνη των ίδιων των σκοπών τους, ώσπου να δημιουργηθούν οι όροι που κάνουν αδύνατο κάθε πισωγύρισμα και οι ίδιες οι περιστάσεις φωνάζουν: Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα".

Κ. Μάρξ. 18η Μπρυμέρ

Σημαντικά πολιτικά γεγονότα

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Μέσα από την ίδια την κυβέρνηση καρφώνουν τον προβοκάτορα πρωθυπουργό

Η διαστροφή της λογικής και της πραγματικότητας από το καθεστώς δεν έχει τέλος.
΄΄Είμαστε αντιεξουσιαστές στην εξουσία΄΄ είπε στον υπουργικό θίασο που ανέβασε στην Θεσσαλονίκη ο Γ.Παπανδρέου. Για να δικαιολογήσει μάλιστα τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι ΄΄ήρθαμε εδώ για να κάνουμε δουλειά και όποιος δεν το καταλαβαίνει, δεν καταλαβαίνει την εργώδη προσπάθειά μας να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση΄΄.
Όποιος δηλαδή έχει σώας τας φρένας και αντιλαμβάνεται το αυτονόητο, την κενή περιεχομένου έως γελοία μετάβαση του θιάσου στην Θεσσαλονίκη, έχει ΄΄πρόβλημα αντίληψης΄΄ σύμφωνα με τον Παπανδρέου.
Οι φασίστες, συνηθίζουν να διαστρέφουν την πραγματικότητα και να παρουσιάζουν ως εικονική το ακριβώς αντίθετο της και το κάνουν πάντα με τον πιο απόλυτο έως απειλητικό τρόπο.
Ο Παπανδρέου ωστόσο δεν διαθέτει τόσους ευπαρουσίαστους σοσιαλφασίστες, πόσο μάλλον που η βάση του κόμματος δεν είναι τέτοια, για να στελεχώσει ένα απόλυτα υποταγμένο σε αυτόν Υπουργικό Συμβούλιο. Οι λίγοι που εκφράζουν αντιστάσεις δεν έχουν χαρακτήρα, έτσι διεκπεραιώνουν την βρώμικη δουλειά, πριν αυτός τους κάψει δίνοντας τους ένα καυτό Υπουργείο.
Η Λούκα Κατσέλη αν και έκανε όλες τις βρωμοδουλειές που τις ανέθεσε το καθεστώς, όπως την ματαίωση του πρώτου ΕΣΠΑ και την ετοιμασία πολύ καθυστερημένα ενός καινούργιου δεν ήταν διατεθειμένη να διεκπεραιώσει το τελικό στάδιο του απολύτου ξεπουλήματος της χώρας στον ρωσοκινέζικο άξονα. Γι αυτό και διώχτηκε από αυτήν τη θέση της στο υπουργείο οικονομίας. Αλλά επειδή όπως είπαμε τύποι που γίνονται υπουργοί στο ΠΑΣΟΚ συνήθως δεν έχουν χαρακτήρα δέχτηκε να πάρει το παρακατιανό υπουργείο εργασίας, δηλαδή αυτό στο οποίο θα εκφράζεται όλη η οργή των ανέργων για να φάει εκείνη όλες τις βρισιές που προορίζονται για τον αρχηγό της.
Ωστόσο φαίνεται πως δεν άντεξε να γίνει συνυπεύθυνη στο μεγάλο ξεπούλημα και στην διαστροφή της πραγματικότητας από τον Παπανδρέου στο υπουργικό συμβούλιο όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο για τις μεγάλες επενδύσεις-εξπρές, δηλαδή για τις αδιαφανείς ανατολικές επενδύσεις. Αυτός θα πρέπει να είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο αυτή εκπαραθυρώθηκε από το υπουργείο οικονομίας ώστε να αναλάβει τις ξένες επενδύσεις ο δικηγόρος της COSCO και νυν υπουργός επικρατείας Παμπούκης. Έτσι η Κατσέλη πέταξε το καρφί της στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Λέει η σχετική αρθρογραφία της Παρασκευής 10/9 (www.in.gr)
«Μία από τις επισημάνσεις της κας Κατσέλη, η οποία έκανε λόγο για την ένταξη των έργων «με πολιτικές διαδικασίες», προκάλεσε την παρέμβαση του πρωθυπουργού, ο οποίος φέρεται να είχε τον εξής διάλογο με την υπουργό «Εννοείς με αναπτυξιακές διαδικασίες, Λούκα, γιατί πολιτικές διαδικασίες δεν υπάρχουν». «Όχι, πρόεδρε, πολιτικές εννοώ, γιατί οι ειδικές διαδικασίες δεν είναι οι συνηθισμένες. Οι επενδύσεις αυτές εντάσσονται και αδειοδοτούνται χωρίς να ακολουθούνται οι συνηθισμένες θεσμικές διαδικασίες» φέρεται να απάντησε η κα Κατσέλη».
Η Κατσέλη έμμεσα πλην σαφώς κατήγγειλε εξωθεσμικές διαδικασίες για επιλεκτικές επενδύσεις που θα δίνονται σε ημετέρους. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν γι αυτούς τα γνωστά, «γραφειοκρατικά» προβλήματα, που όμως θα παραμένουν ως αποτρεπτικός παράγοντας ενάντια στο ντόπιο και στο μη κομπραδόρικο διεθνές κεφάλαιο που λειτουργεί με κανόνες ανταγωνισμού. Γιατί φυσικά το ανατολικό κρατικοφασιστικό κεφάλαιο δεν μπορεί να κυριαρχήσει σε συνθήκες σχετικά ελεύθερου οικονομικού ανταγωνισμού. Μπορεί να κυριαρχήσει οικονομικά μόνο ως ευνοούμενο πολιτικά ώστε να λειτουργήσει στη συνέχεια σαν στήριγμα του φασιστικού καθεστώτος που το εξέθρεψε. Αυτό έγινε ε ένα βαθμό στη ναζιστική Γερμανία, αυτό γίνεται σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό και στη Ρωσία του Πούτιν.
Ποιοι θα είναι όμως αυτοί οι ημέτεροι; Ας δούμε τι έλεγε ο εμπνευστής του νομοσχεδίου για τις ΄΄μεγάλες επενδύσεις-εξπρές΄΄ Παμπούκης σε συνέντευξη του στο Βήμα στις 15 Ιουνίου.
«Ο υπουργός Επικρατείας απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση σε ιδιώτες, σημειώνοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν συναλλάσσεται με ιδιώτες για τις επενδύσεις. Συναλλάσσεται με ξένα κράτη και ξένα funds» και προειδοποιεί ότι «όσοι χρησιμοποιούν το όνομα του Πρωθυπουργού ή του υπουργού Επικρατείας, χωρίς ρητή επιβεβαίωση των ιδίων, εξυπηρετούν πονηρούς σκοπούς».
Ενώ λίγους μήνες πριν ο Παπανδρέου ουσιαστικά φτύνοντας κατάμουτρα το ντόπιο κεφάλαιο είχε δηλώσει σε ομιλία του στον ΣΕΒ:
«Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, έχουν ήδη προηγηθεί επαφές για επενδύσεις από αραβικές χώρες, όπως το Άμπου Ντάμπι, το Κατάρ και η Λιβύη καθώς και από τα λεγόμενα BRIC. Μας ενδιαφέρουν κοινοπραξίες και συνεργασίες, σημείωσε ο πρωθυπουργός».
Από ξένα κράτη του νεοναζιστικού άξονα λοιπόν και από ξένα funds και όχι από έλληνες ιδιώτες δέχεται επενδύσεις ο ΄΄αντιεξουσιαστής΄΄ Παπανδρέου. Ο οποίος μάλιστα σε κείμενο στην προσωπική του ιστοσελίδα, σε άλλη μία αντιστροφή της πραγματικότητας δηλώνει ότι:
«Η ευκολία των λόμπυ να σταματούν κάθε ουσιαστικό έλεγχο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, η ευκολία μεγάλων πολυεθνικών να διαφθείρουν θεσμούς, πολιτικούς, δικαστές, αστυνομίες, κυβερνήσεις, οδήγησε στην αδυναμία ή ακόμα και στην αιχμαλωσία των εθνικών μας δημοκρατικών θεσμών μπροστά στα μεγάλα και ισχυρά συμφέροντα».
Έτσι ο Παπανδρέου που υποτίθεται ότι «κατάλαβε τα λάθη του παρελθόντος» και άλλαξε, αθωώνει την κομματικά ελεγχόμενη γραφειοκρατική ακρίδα των εκβιαστών που ζητάει μίζα για τα πάντα, και φορτώνει την ευθύνη για τις μίζες στις δυτικές πολυεθνικές που για την ακρίβεια τρέχουν να φύγουν από μία χώρα. Οι μόνες δυτικές πολυεθνικές που ευνοήθηκαν με ή χωρίς μίζες ήταν αυτές που συνεργάστηκαν με τους έλληνες κρατικοπαρασιτικούς ανατολικούς ολιγάρχες τύπου Κόκκαλη (Intracom-Siemens). Κάθε άλλο κεφάλαιο που δεν ανήκει στους ανατολικούς ολιγάρχες και στους αποικιοκράτες του νεοναζιστικoύ άξονα (Ρωσία, Κίνα, Κατάρ) καταλήγει είτε χρεωκοπημένο είτε στην καλύτερη περίπτωση μισοφαγωμένο από τις γραφειοκρατικές και τις ψευτοαντικαπιταλιστικές ακρίδες.
Το πόσο πολύ βέβαια το καθεστώς θέλει πραγματικές επενδύσεις φάνηκε και στην λυσσασμένη αντίδραση στην προ μηνών κριτική για το πολιτικό σύστημα δήλωση του προέδρου του ΣΕΒ Δασκαλόπουλου.
«Χόρτασε η ψείρα και βγήκε στο γιλέκο» ήταν η αντίδραση του Υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη με μια φρασεολογία που θύμιζε Γ Ράιχ. Ενώ η αντίδραση του «αναπτυξιακού» φασίστα Καρατζαφέρη, που λίγους μήνες πριν καλούσε την κυβέρνηση να καταργήσει το πόθεν έσχες ώστε να έρθει όλο το μαύρο χρήμα των κάθε είδους εγκληματιών από το εξωτερικό, απευθύνθηκε με τον εξής απειλητικό τρόπο στους ιδιοκτήτες των μέσων παραγωγής της χώρας: «Όλοι αυτοί οι κεφαλαιοκράτες να προσέξουν πάρα πολύ γιατί η επιείκεια με την οποία τους έχει συμπεριφερθεί ο πολιτικός κόσμος, νομίζω ότι τους δημιουργεί περισσότερη αναίδεια και γίνονται θρασύτεροι από ότι πρέπει. Ας προσέξουν. Οι πολιτικοί είμαστε ταγμένοι, έχουμε ορκιστεί στο Σύνταγμα να προστατεύσουμε με τον καλύτερο τρόπο την ελληνική Δημοκρατία».
Καμία αντίφαση φυσικά δεν υπάρχει στις δηλώσεις ενάντια στο ντόπιο και δυτικό κεφάλαιο της αγοράς από την μία και στις «αναπτυξιακές» μεθοδεύσεις προσέλκυσης επενδύσεων χωρίς θεσμική διαφάνεια και νομιμότητα από το ανατολικό κρατικοφασιστικό κεφάλαιο. Είναι και τα δύο αυτά ( ωμό και παράνομο σαμποτάζ επενδύσεων και αδιαφανής παράνομη προσέλκυση επενδύσεων) όψεις του ίδιου νομίσματος που είναι η νεοαποικιοκρατική εξάρτηση της χώρας από τον νεοναζιστικό άξονα Ρωσίας-Κίνας-Ιράν-Κατάρ που προωθεί η κυβέρνηση ανδρείκελων του Παπανδρέου, παρέα με την υπόλοιπη πεντακομματική συμμορία των λακέδων του άξονα. Έτσι ο παπατζής και οι σύμμαχοι του μπορούν να εμφανίζονται ως «αντιεξουσιαστές» και «αντικαπιταλιστές» όταν έχουν απέναντι τους το ντόπιο (βλ ΕΣΠΑ) και το δυτικό κεφάλαιο που τουλάχιστον αναπτύσσει τις παραγωγικές δυνάμεις χωρίς αποικιοκρατικούς όρους αφού λειτουργεί σε συνθήκες διεθνούς ανταγωνισμού, ενώ όταν πρόκειται να αβαντάρουν το κεφάλαιο των κομπραδόρων (βλ Κόκκαλη, Μπόμπολα κλπ) και το κεφάλαιο του άξονα (βλ Cosco από Κινέζους, λιμάνι Αστακού από Κατάρ κλπ) που περισσότερο ληστεύουν τη χώρα και ελάχιστα ή και καθόλου δεν αναπτύσοουν τις παραγωγικές δυνάμεις μετατρέπονται σε σούπερ αναπτυξιακούς που εξαφανίζουν επιλεκτικά και σε μια στιγμή όλα τα ΄΄γραφειοκρατικά΄΄, τα ΄΄αντικαπιταλιστικά΄΄ και ΄΄αντιοικολογικά΄΄ εμπόδια (Δες την πρόσφατη εκπόνηση και διυπουργική έγκριση σε χρόνο ρεκόρ όλων των σχεδίων για τον ΒΙΠΑΣ του Αστακού ώστε να γίνει γρήγορα η επένδυση του Κατάρ) .
Η συμμορία που κυβερνάει την χώρα τυλίγει αργά αλλά σταθερά με αλυσίδες εξάρτησης την χώρα που ήδη την έχουν οδηγήσει και στην φτώχεια. Είναι το πολύχρονο παραγωγικό σαμποτάζ που έφερε την υπερχρέωση της χώρας και είναι η προβοκατόρική πολιτική του «βυθιζόμαστε» του Παπανδρέου που είχε σα στόχο να μετατρέψει την υπερχρέωση τη χώρας σε χρεωκοπία και την χρεωκοπία σε μια τέτοια μεγάλη αποεπένδυση και πείνα ώστε ο λαός να πει: «ευτυχώς που ήρθαν οι κινέζοι να μας σώσουν».
Αυτό το έγκλημα, αυτήν την τρομακτική προβοκάτσια δεν πρέπει να τα αφήσουμε και δεν θα τα αφήσουμε έτσι. Ο Ελληνικός λαός πρέπει να ενωθεί σε ένα πλατύ Δημοκρατικό και Πατριωτικό Μέτωπο για να συντρίψει το πολιτικό σύστημα των ανδρείκελων και τα σοσιαλιμπεριαλιστικά αφεντικά τους ώστε να απελυθερώσει τις παραγωγικές δυνάμεις και να σώσει το λαό από την πείνα και το φαιοκκόκκινο φασισμό.