"Οι αστικές επαναστάσεις, σαν τις επαναστάσεις του δέκατου όγδοου αιώνα, ορμούν γρήγορα από επιτυχία σε επιτυχία, τα δραματικά τους αποτελέσματα ξεπερνούν το ένα το άλλο, άνθρωποι και πράγματα φαίνονται σαν σε φωτιές διαμαντιών. Η έκσταση είναι το πνεύμα κάθε ημέρας. Μα η ζωή τους είναι μικρή. Σε λίγο φτάνουν κι όλας στο ανώτατο σημείο τους και μια μακρυά αποχαύνωση κυριεύει ύστερα την κοινωνία πριν μάθει να αφομειώνει νηφάλια τα αποτελέσματα της ορμητικής και θυελλώδικης εποχής της.

Αντίθετα οι προλεταριακές επαναστάσεις, όπως οι επαναστάσεις του δέκατου ένατου αιώνα, κάνουν αδιάκοπη κριτική στον ίδιο τον εαυτό τους, διακόπτουν κάθε στιγμή την πορεία τους, γυρίζουν πάλι σε εκείνο που φαίνεται πως έχει πραγματοποιηθεί για να το ξαναρχίσουν από την αρχή, χλευάζουν με ωμή ακρίβεια τις ασυνέπειες, τις αδυναμίες και τις ελεεινότητες που παρουσιάζουν οι πρώτες δοκιμές τους, φαίνονται πως ξαπλώνουν κάτω τον αντίπαλό τους μόνο για να αντλήσει καινούργιες δυνάμεις από τη γη και να σηκωθεί μπροστά τους πιο γιγάντιος, οπισθοχωρούν ολοένα μπροστά στην απροσδιόριστη απεραντοσύνη των ίδιων των σκοπών τους, ώσπου να δημιουργηθούν οι όροι που κάνουν αδύνατο κάθε πισωγύρισμα και οι ίδιες οι περιστάσεις φωνάζουν: Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα".

Κ. Μάρξ. 18η Μπρυμέρ

Σημαντικά πολιτικά γεγονότα

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Ανασχηματισμός χρεωκοπίας, σαμποτάζ και λεηλασίας

(Μια πρωτη εκτίμηση)


Με μία αιφνιδιαστική κίνηση ο Γ. Παπανδρέου σάρωσε σχεδόν τα πάντα στην κυβέρνηση. Ο πραξικοπηματικός τρόπος με τον οποίο έγιναν αυτές οι σαρωτικές αλλαγές μέσα στα μεσάνυχτα (κάτι που γίνεται πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια) δείχνει και τον αντιδραστικό τους χαρακτήρα. Εγκαταστάθηκαν σε καίριες θέσεις οι άνθρωποι που θα υπηρετήσουν με τον καλύτερο δρόμο την προβοκατόρικη πολιτική της καταστροφής της παραγωγής, της χρεωκοπίας, και της παράδοσης της χώρας στα κρατικοφασιστικά κεφάλαια της Ρωσίας, της Κίνας και των συμμάχων τους. Για να περάσουν αυτές οι αλλαγές ο Παπανδρέου έδωσε και υπουργεία σε παλιά στελέχη κυρίως στους κρατικογραφειοκράτες λαικιστές Παπουτσή και Σκανδαλίδη ώστε και οι ίδιοι να να καθησυχαστούν και ταυτόχρονα να στηρίξουν σαν «κυβερνητική αντιπολίτευση» την αντιΕΕ πολιτική της χρεωκοπίας. Ειδικά η παράδοση της υπερασφάλειας της χώρας από τον Χρυσοχοίδη στον Παπουτσή φαίνεται σαν μια μεγάλη παραχώρηση του Παπανδρέου. Μια εξήγηση ίσως είναι ότι ο Χρυσοχοίδης έχει βάλει παντού τα τσιράκια του, ειδικά στην αντιτρομοκρατική ώστε να είναι εύκολο στον Παπουτσή να πέσει σε προβοκάτσιες και ακόμα πιο εύκολο επειδή οι ψευτοαναρχικοί τραμπούκοι και φονιάδες θα οργιάσουν από εδώ και εμπρος για να τρομοκρατήσουν την Ελλάδα και κυρίως τους δυτικούς πιστωτές της ώστε να επιταχυνθεί η πορεία προς την χρεωκοπία της χώρας. Ίσως μετά από αυτά ο Παπουτσής να γίνει μικρό μέγεθος εσωκομματικά στο όλο και πιο εξοργισμένο και όλο και πιο δύσκολα ελεγχόμενο ΠΑΣΟΚ
Από τις αλλαγές που έκανε ο Γ. Παπανδρέου οι πιο σημαντικές είναι οι εξής:
Το υπουργείο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας μετονομάστηκε σε υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, και εγκαταστάθηκε εκεί ο παλιός έμειρος σαμποταριστής Χρυσοχοΐδης διώχνοντας την Κατσέλη. Η Κατσέλη στο υπουργείο Οικονομίας είχε προωθήσει σε ένα βαθμό το ΕΣΠΑ, και ετοίμασε έστω και καθυστερημένα, έστω και λειψό έναν αναπτυξιακό νόμο. Αυτήν ο Παπανδρέου την τιμώρησε κλωτσώντας την στο υπουργείο Εργασίας από το οποίο ο Παπανδρέου μετακίνησε έγκαιρα το δικό του Λοβέρδο για να τον προστατέψει πριν την έκρηξη της ανεργίας που θα θάψει οποιονδήποτε βρίσκεται εκεί. Μαζί με την Κατσέλη και πιο σκληρά από ότι αυτήν ο Παπανδρέου τιμώρησε την αναπτυξιακή Μπατζελή του υπ. Γεωργίας επειδή αυτή συγκρούστηκε έντονα με τους αγροτοφασίστες στις εκβιαστικές και αντιδραστικές κινητοποιήσεις τους στην αρχή της χρονιάς και επειδή ήρθε σε σύγκρουση με την Μπιρμπίλη και τους προβοκατόρικους «οικοτόπους» της: Πχ αρνήθηκε πρόσφατα να δοθούν όλες οι θάλασσες των βόρειων Σποράδων στις φώκιες τους και να αφαιρεθούν από τους ψαράδες τους.
Εκτιμάμε ότι ο Χρυσοχοΐδης θα τορπιλίσει την όποια ουσιαστική πολιτική ανάπτυξης και θα προωθήσει την ληστρική ανατολική «ανάπτυξη» σε συνεργασία με τον Παμπούκη . Ο Χρυσοχοΐδης έχει ήδη στο ιστορικό του το αποτελεσματικό χτύπημα της φαρμακοβιομηχανίας όταν ήταν υφυπουργός εμπορίου και ανάπτυξης στην κυβέρνηση του Σημίτη.
Ο Γ. Παπανδρέου του έχει δώσει αυξημένες αρμοδιότητες (μέχρι σήμερα έχει γίνει γνωστό ότι αναλαμβάνει και τον τουρισμό) για να συνεργαστεί στο σαμποτάζ με την επίσης πολύ καταστροφική Μπιρμπίλη που προφανώς διατήρησε τη θέση της στην κυβέρνηση παρά το παραμύθι ότι όσοι λένε όχι στον Παπανδρέου τιμωρούνται. Το μόνο όχι που τιμωρήθηκε ήταν της Μπατζελή. Σύμφωνα με τις πρώτες ειδήσεις ο Χρυσοχοίδης θα αναλάβει και τον τομέα της ενέργειας που ανήκε μέχρι σήμερα στο υπουργείο της Μπιρμπίλη. Αυτή αφαίρεση αρμοδιοτήτων νομίζουμε ότι οφείλεται στο ότι αυτή, επειδή σαν πρόσωπο δεν έχει ούτε δύναμη ούτε κύρος, θα προστατευτεί από τις δίκαιες αντιστάσεις που δεχόταν επειδή υπονόμυεσε τις πιο στρατηγικές ενεργειακές επενδύσεις και τις προωθούσε μόνο όταν γίνονται από ανατολικά κεφάλαια (δες επένδυση Κατάρ στον Αστακό) ή από ανατολικούς ολιγάρχες, (δες τη σκανδαλώδη ανάθεση από τη ΔΕΗ στον παλιό τραμπούκο του ψευτοΚΚΕ Καραγκουλέ των αιολικών πάρκων της Λακωνίας). Ο Χρυσοχοίδης έχει περισσότερο πολιτικό κεφάλαιο από κάθε άλλον για να διεκπεραιώσει αυτές τις δουλειές.
Ο υπουργός Επικρατείας Παμπούκης, που έγινε γνωστός σα νομικός σύμβουλος της Cosco (!), πήρε την αποκλειστική αρμοδιότητα των ξένων επενδύσεων, δηλαδή μόνο αυτός θα ασχοληθεί με το κλείσιμο των συμφωνιών με το αποικιοκρατικό ανατολικό κεφάλαιο με όρους λεηλασίας. Ήδη ήταν ο Παμπούκης που έκλεινε τις δουλιές με Κίνα, Κατάρ, Λιβύη, Λίβανο-Χεζμπολλάχ μέσο Αμπού Ντάμπι (ναυπηγεία Σκαραμαγκά). Όμως τις έκλεινε σε συνεργασία και υπό τον έλεγχο του Πάγκαλο. Τον Πάγκαλο, που είναι υπέρ των κινέζικων επενδύσεων δεν τον εμπιστεύεται το καθεστώς κυρίως γιατί εδώ και καιρό βρίσκεται σε σύγκρουση με τα ανατολικά πρακτορεία ψευτοΚΚΕ και τον ΣΥΝ.
Τον Πάγκαλο τον χτυπάει και η υπερσυγκέντρωση εξουσιών στα χέρια του Ραγκούση, του έμπιστου του Παπανδρέου διακηρυγμένου θαυμαστή του σοσιαλφασίστα Κύρκου, ο οποίος εκφάσισε με τον «Καλλικράτη του» του την τοπική αυτοδιοίκηση (δες άρθρο της Ν. Ανατολής σε αυτό το φύλλο). Αυτός θα αναλάβει τώρα καθήκοντα «υπουργού προεδρίας» και συντονιστή του κυβερνητικού έργου, δηλαδή διαιτητή και επιτηρητή όλων των υπουργών υπέρ της γενικής σοσιαλφασιστικής πολιτικής. Αυτή θα είναι, ουσιαστικά θέση πρωθυπουργού στο βαθμό που ο Παπατζής θα ασχολείται όλο και περισσότερο με την διεθνή πρακτόρευση της ρώσικης διπλωματίας.
Αυτή η τρόϊκα του σοσιαλφασισμού θα οργανώσει τη χρεωκοπία της χώρας υποδεικνύοντας πάντα σαν ένοχο την Ευρώπη με τη συνδρομή του ελεεινού και μοιραίου Παπακωνσταντίνου που θα γονατίσει την παραγωγή με φόρους. Οι φόροι αυτοί θα αυξάνονται όσο θα χτυπιέται η ανάπτυξη με αποτέλεσμα την αντίστοιχη υστέρηση εσόδων στα κρατικά ταμεία πράγμα που θα διευκολύνει την ανοιχτή χρεωκοπία με τη μορφή της αναδιάρθρωσης του χρέους. Πιστέυουμε ότι όχι μόνο δεν θα μπορέσουν τα δις ευρώ της Ευρώπης να σώσουν την Ελλάδα αλλά αυτά τα δις θα βυθίζουν και θα αποσυνθέτουν την ίδια την Ευρώπη. Έτσι οι ρωσόδουλοι που βρίσκονται στην εξουσία όχι μόνο θα καταστρέφουν τη χώρα για να εξουδετερώσουν κάθε αντίσταση στην παράδοση της στον ρωσοκινέζικο άξονα αλλά θα υπονομεύουν όλη την Ευρώπη.