"Οι αστικές επαναστάσεις, σαν τις επαναστάσεις του δέκατου όγδοου αιώνα, ορμούν γρήγορα από επιτυχία σε επιτυχία, τα δραματικά τους αποτελέσματα ξεπερνούν το ένα το άλλο, άνθρωποι και πράγματα φαίνονται σαν σε φωτιές διαμαντιών. Η έκσταση είναι το πνεύμα κάθε ημέρας. Μα η ζωή τους είναι μικρή. Σε λίγο φτάνουν κι όλας στο ανώτατο σημείο τους και μια μακρυά αποχαύνωση κυριεύει ύστερα την κοινωνία πριν μάθει να αφομειώνει νηφάλια τα αποτελέσματα της ορμητικής και θυελλώδικης εποχής της.

Αντίθετα οι προλεταριακές επαναστάσεις, όπως οι επαναστάσεις του δέκατου ένατου αιώνα, κάνουν αδιάκοπη κριτική στον ίδιο τον εαυτό τους, διακόπτουν κάθε στιγμή την πορεία τους, γυρίζουν πάλι σε εκείνο που φαίνεται πως έχει πραγματοποιηθεί για να το ξαναρχίσουν από την αρχή, χλευάζουν με ωμή ακρίβεια τις ασυνέπειες, τις αδυναμίες και τις ελεεινότητες που παρουσιάζουν οι πρώτες δοκιμές τους, φαίνονται πως ξαπλώνουν κάτω τον αντίπαλό τους μόνο για να αντλήσει καινούργιες δυνάμεις από τη γη και να σηκωθεί μπροστά τους πιο γιγάντιος, οπισθοχωρούν ολοένα μπροστά στην απροσδιόριστη απεραντοσύνη των ίδιων των σκοπών τους, ώσπου να δημιουργηθούν οι όροι που κάνουν αδύνατο κάθε πισωγύρισμα και οι ίδιες οι περιστάσεις φωνάζουν: Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα".

Κ. Μάρξ. 18η Μπρυμέρ

Σημαντικά πολιτικά γεγονότα

Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Η ΟΑΚΚΕ ΑΠΑΝΤΑΕΙ ΣΤΗ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ


Ο συναγωνιστής Κώστας Κεβρεκίδης λίγο μετά την επίθεση των χρυσαυγιτών
Η αφίσα με το αίμα του τραυματισμένου συναγωνιστή
 Χθες 19 Απρίλη την επόμενη μέρα της τραμπούκικης επίθεσης των χρυσαυγιτών σε αφισοκολητές της ΟΑΚΚΕ, σύντροφοι και συναγωνιστές έκαναν περιοδεία στους κεντρικότερους δρόμους του Πειραιά, που κράτησε περίπου τρεις ώρες, για να καταγγείλουν στο λαό τους χιτλερικούς. Στη διάρκεια της περιοδείας, έγινε αφισοκόλληση της αφίσας που επιχείρησαν να απαγορεύσουν οι ναζιστές και μοίρασμα προκήρυξης με την καταγγελία για την επίθεση. Ταυτόχρονα, με ντουντούκα οι σύντροφοι μίλησαν στο λαό του Πειραιά για τη φύση της ναζιστικής συμμορίας, ενώ κατήγγειλαν όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα που την προστάτευσαν όλα αυτά τα χρόνια και τελικά σήμερα την προωθούν και στη Βουλή.
Η κίνηση αυτή της ΟΑΚΚΕ είχε θερμή απήχηση στο δημοκρατικό λαό του Πειραιά. Οι θετικές αντιδράσεις των δημοκρατικών ανθρώπων φανέρωσαν πως μία δυνατή και αποφασιστική φωνή που καταγγέλλει τη δολοφονική συμμορία μπορεί να αποτελέσει πόλο αντίστασης, ικανό να σπάσει το κλίμα της βίας και της τρομοκρατίας που έχουν αρχίσει να εξαπολύουν οι ναζιστές στις γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά.


Αθήνα 20 Απρίλη 2012