"Οι αστικές επαναστάσεις, σαν τις επαναστάσεις του δέκατου όγδοου αιώνα, ορμούν γρήγορα από επιτυχία σε επιτυχία, τα δραματικά τους αποτελέσματα ξεπερνούν το ένα το άλλο, άνθρωποι και πράγματα φαίνονται σαν σε φωτιές διαμαντιών. Η έκσταση είναι το πνεύμα κάθε ημέρας. Μα η ζωή τους είναι μικρή. Σε λίγο φτάνουν κι όλας στο ανώτατο σημείο τους και μια μακρυά αποχαύνωση κυριεύει ύστερα την κοινωνία πριν μάθει να αφομειώνει νηφάλια τα αποτελέσματα της ορμητικής και θυελλώδικης εποχής της.

Αντίθετα οι προλεταριακές επαναστάσεις, όπως οι επαναστάσεις του δέκατου ένατου αιώνα, κάνουν αδιάκοπη κριτική στον ίδιο τον εαυτό τους, διακόπτουν κάθε στιγμή την πορεία τους, γυρίζουν πάλι σε εκείνο που φαίνεται πως έχει πραγματοποιηθεί για να το ξαναρχίσουν από την αρχή, χλευάζουν με ωμή ακρίβεια τις ασυνέπειες, τις αδυναμίες και τις ελεεινότητες που παρουσιάζουν οι πρώτες δοκιμές τους, φαίνονται πως ξαπλώνουν κάτω τον αντίπαλό τους μόνο για να αντλήσει καινούργιες δυνάμεις από τη γη και να σηκωθεί μπροστά τους πιο γιγάντιος, οπισθοχωρούν ολοένα μπροστά στην απροσδιόριστη απεραντοσύνη των ίδιων των σκοπών τους, ώσπου να δημιουργηθούν οι όροι που κάνουν αδύνατο κάθε πισωγύρισμα και οι ίδιες οι περιστάσεις φωνάζουν: Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα".

Κ. Μάρξ. 18η Μπρυμέρ

Σημαντικά πολιτικά γεγονότα

Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΩΣ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΟ ΨΕΥΤΟΚΚΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ 902

Σε άσχημο μπελά μπήκε το ψευτοΚΚΕ με τους απολυμένους του 902.  Γιατί αυτοί, μια εικοσάδα άτομα, όχι μόνο είχαν το σθένος να διαδηλώσουν στην πύλη του Περισσού, δηλαδή μπροστά στη μύτη του πιο καθεστωτικού και πιο τραμπούκικου από όλα τα κόμματα, αλλά όσο μπορεί να το κάνει ένα συνδικαλιστικό κίνημα απάντησαν πειστικά και με αριστερό και δημοκρατικό τρόπο στα συνηθισμένα ψέμματα και στις προκλήσεις του. Μετά δηλαδή από την πρώτη καταγγελία που οι απολυμένοι διέδωσαν στο ίντερνετ και την μοίρασαν στον Περισσό σαν προκήρυξη, (την δημοσιεύσαμε στην ιστοσελίδα μας) ο Ριζοσπάστης, καταθορυβημένος, δημοσίευσε την άλλη μέρα μια μακροσκελή απάντηση στην οποία φαίνεται η αγωνιώδης προσπάθεια της ηγεσίας του ψευτοΚΚΕ να καθησυχάσει τα μέλη και τις επιρροές του. Σε αυτήν την απάντηση, που ήταν υπόδειγμα προσεκτικά διατυπωμένου γκεμπελισμού, ανταπάντησαν την επόμενη μέρα οι απολυμένοι με μια νέα ανακοίνωσή όπου αποκάλυπταν ακόμα βαθύτερα τους εργοδότες τους σαν ψεύτες και σαν ψευτοαριστερούς σημείο προς σημείο τονίζοντας τι θα έκανε ένα πραγματικά αριστερό κόμμα αν υποχρεωνόταν να κάνει απολύσεις.  Δημοσιεύουμε παρακάτω στο τέλος αυτής της εισαγωγής τα δύο αυτά κείμενα. 

Το ψευτοΚΚΕ θα είχε πάθει ακόμα πιο μεγάλη πολιτική ζημιά από αυτήν την καταγγελία και από τους διαξιφισμούς που την ακολούθησαν αν δεν στεκόταν αποφασιστικά δίπλα του σύσσωμο το πολιτικό καθεστώς. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο ένα κανάλι, το Σκάι, που έχει τελευταία αντισταθεί στον αντιδημοσιογραφικό τραμπουκισμό του ψευτοΚΚΕ, έφερε στην επιφάνεια το ζήτημα με ένα καλό ρεπορτάζ την επόμενη μέρα της διαδήλωσης. Όλα τα άλλα το έθαψαν. Το ότι αυτό το θάψιμο δεν ήταν κύρια μια απόφαση των ίδιων των καναλιών αλλά μια απόφαση του πολιτικού συστήματος αποδεικνύεται από δύο περιστατικά. Το ένα ήταν μια συζήτηση στη Βουλή για το το μουσουλμανικό τζαμί στην Αθηνα όπου ο φασίστας  Γεωργιάδης ως εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ εξαπέλυσε στο τέλος μιας ρατσιστικού τύπου αγόρευσής του επίθεση στο ψευτοΚΚΕ υπερασπιζόμενος υποτίθεται τους απολυμένους του 902. Είναι πολύ συνηθισμένο όταν κάποιος τολμήσει να αποκαλύψει και να κριτικάρει από τα αριστερά το ψευτοΚΚΕ ή τον ΣΥΝ,  τότε βγαίνει και τα χτυπάει  με περισσή ορμή το φασιστικό ΛΑΟΣ στη Βουλή. Αυτή είναι μια μόνιμη τακτική του καθεστώτος για να εμφανίζει κάθε αριστερό χτύπημα στο σοσιαλφασισμό σαν ακροδεξιό-φασιστικό και έτσι να το συκοφαντεί. Αυτή η τακτική στην περίπτωση των απολυμένων του 902 θα κατέρρεε εντελώς αν ένας οποιοσδήποτε βουλευτής από τη ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ έβγαινε να υπερασπίσει τους απολυμένους και να κάνει την ελάχιστη κριτική στο ψευτοΚΚΕ. Αλλά κανείς δεν το έκανε ακριβώς γιατί όλοι τους μυρίζονται η παίρνουν εντολές  για το ποιο είναι το καθεστωτικό όριο κάθε στιγμή. Και έτσι όλοι τους άφησαν τον φιλοναζιστή Γεωργιάδη να υπερασπίζει...τη δημοκρατία και τον Παφίλη, να εμφανίζεται σαν αντιφασίστας όταν χτυπάει τους απολυμένους του 902, που όμως οι ίδιοι χαρακτήρισαν το «φιλικό τους» ΛΑΟΣ σαν φασιστικό ενώ ποτέ δεν το έχει κάνει αυτό το ψευτοΚΚΕ! Το ότι αυτή ήταν η καθεστωτική κατεύθυνση για τους απολυμένους του 902 έγινε φανερό και σε μια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Βέροιας την ίδια μέρα όπου ένας δημοτικός σύμβουλος της ΝΔ έβαλε ψήφισμα υποστήριξης στους απολυμένους του 902. Το ψήφισμα δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη αυξημένη πλειοψηφία γιατί ψήφισε λευκό (που πρακτικά σήμαινε κατά) η δημοτική παράταξη του ΠΑΣΟΚ.
Αλλά μήπως αυτή ήταν η μόνη περίπτωση όπου το ψευτοΚΚΕ βρίσκεται σε δεινή θέση αποκαλυπτόμενο σαν το αντίθετο του, δηλαδή σαν αντεργατικό κόμμα, και σώνεται από την υπόλοιπη αστική τάξη που στο μεγαλύτερο μέρος της το φοβάται σαν τοποτηρητή του ισχυρότερου στη χώρα ιμπεριαλισμού; Η πιο ακραία περίπτωση μιας τέτοιας διάσωσης ήταν στη μαζική εξέγερση των εργατών της Ζώνης το 2009 ενάντια στους δυνάστες και εκμεταλλευτές τους, τους συνδικαλιστές του ψευτοΚΚΕ. Αυτή η εξέγερση πνίγηκε κυριολεκτικά στα ΜΜΕ και βρήκε απέναντι της όχι μόνο το ψευτοΚΚΕ αλλά ενεργητικά και το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και βέβαια ακόμα πιο πολύ τους υπόλοιπους «αντικαπιταλιστές» όπως τον ΣΥΝ, τους λεγόμενους αναρχικούς-αντιεξουσιαστές και άλλους «αριστερούς» εξωκοινοβουλευτικούς που στάθηκαν με σθένος στο πλευρό του πρώτου μόλις απειλήθηκε η κυριαρχία του. Αυτοί οι τελευταίοι μπορεί να γκρινιάζουν πάντα με το ψευτοΚΚΕ επειδή μόνιμα τους ποδοπατάει και τους περιφρονεί αλλά όταν αυτό αμφισβητείται βαθιά-ταξικά τότε το προστατεύουν γιατί πολιτικά ζουν από αυτό και το ακολουθούν όπως οι γλάροι το ψαροκάικό που κάθε τόσο τους πετάει τα άχρηστα ψάρια του, δηλαδή τις πιο παλιωμένες ιδέες του και τα πιο απροσάρμοστα μέλη του.
Σε αυτό το πολλαπλό πολιτικό και ιδεολογικό τείχος προστασίας έχει σκοντάψει ως τώρα κάθε αυθόρμητο κίνημα που στρέφεται μετωπικά ενάντια στον σκληρό πυρήνα του σοσιαλφασισμού (ψευτοΚΚΕ και ΣΥΝ). Για να υπερπηδήσουν αυτό το τείχος και έτσι να δεθούν με τις μάζες και να γίνουν νικηφόρα αυτά τα κινήματα πρέπει να υψωθούν σταδιακά σε μια κριτική σε όλη την πολιτική και ιδεολογική πλατφόρμα του σοσιαλφασισμού για να μπορούν με τη σειρά τους να τον απομονώσουν. Αυτή η διαδικασία αντικειμενικά παίρνει αρκετό χρόνο γιατί αναπτύσσεται παράλληλα με την εμπειρική γνώση όλης της κοινωνίας για το τι είναι το ψευτοΚΚΕ ειδικά και ο σοσιαλφασισμός ευρύτερα. Πιστεύουμε δηλαδή ότι τοποθετήσεις σαν και αυτές των απολυμένων του 902 δεν θα μπορούσαν να γίνουν πριν 5 και πριν 10 χρόνια, γιατί τότε ούτε τα ψευτοΚΚΕ-ΣΥΝ είχαν εκδηλώσει τόσο ανοιχτά το φασισμό τους και την αστική φύση της εξουσίας τους (όπου την έχουν) ούτε οι μάζες είχαν τόσο καλά αισθανθεί αυτό το φασισμό ώστε να αρχίσουν να μπαίνουν στη διαδικασία κατανόησής του. Το μεγάλο ζήτημα είναι ένα: Όσο οι σοσιαλφασίστες θα προχωράνε προς την ανοιχτή δικτατορία τόσο πιο μεγάλες αυθόρμητες αντιστάσεις θα συναντούν στην πορεία τους και από έξω και από τα μέσα τους, δηλαδή από αυτούς που είναι τα μεγαλύτερα θύματα της υποκρισίας τους. Και αυτές οι αντιστάσεις μπορεί να μην γκρεμίζουν ακόμα αλλά είναι σίγουρο ότι τραυματίζουν στρατηγικά και το σοσιαλφασισμό και το σάπιο αστικό πολιτικό καθεστώς στο οποίο αυτός στηρίζεται. Γι αυτό πρέπει να στηρίζονται αποφασιστικά από κάθε δημοκρατικό και αριστερό άνθρωπο.


Η απάντηση του Ριζοσπάστη στους απολυμένους του 902 (Τρίτη 6 Σεπτέμβρη)  

Δίνουν λαβές για κατασυκοφάντηση του «902» και του ΚΚΕ
Χτες εκτυλίχθηκε έξω από τον «902» μία δήθεν κινητοποίηση απολυμένων του σταθμού ενάντια στις «άδικες και εκδικητικές απολύσεις» στο σταθμό. Αυτή η ενέργεια στρεφόταν ευθέως ενάντια στο ΚΚΕ. Δε θα σταθούμε εδώ στο γεγονός ότι αυτό καθεαυτό το «άδικες και εκδικητικές» είναι ψέμα. Γιατί οι συγκεκριμένοι δεν ντράπηκαν να μιλήσουν για «εργοδοσία» εξισώνοντας τον «902» με τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις, ενώ ξέρουν ότι ο «902» δεν είναι και δε λειτουργεί σαν καπιταλιστική επιχείρηση, δεν είναι ατομική ιδιοκτησία, όπως όλα τα υπόλοιπα αστικά ΜΜΕ. Καθώς και στο γεγονός ότι όσο μπορούσε ο σταθμός να λειτουργεί πριν την οικονομική κρίση οι ίδιοι δούλευαν στο σταθμό χωρίς κανένα πρόβλημα παρά τις όποιες οικονομικές δυσκολίες αφού ο «902» ήταν και είναι στο μάτι του κυκλώνα των αστών. Για παράδειγμα, ήταν έξω από την εμπορική και κρατική διαφήμιση με επιλογή των αστικών επιτελείων. Τα αστικά ΜΜΕ είναι Μέσα παρέμβασης στο συσχετισμό δύναμης, Μέσα αναπαραγωγής της αστικής ιδεολογίας και πολιτικής, στήριξης και ενίσχυσης της εξουσίας των μονοπωλίων, αλλά και Μέσα πίεσης των ιδιοκτητών τους στα κυβερνητικά κόμματα ώστε να παίρνουν από το κράτος δουλειές, προμήθειες, έργα κ.λπ.
Η αστική τάξη θα ήθελε το ΚΚΕ να μην μπορεί να εκδίδει καθημερινά τη δική του εφημερίδα, τα άλλα διαφωτιστικά προπαγανδιστικά του υλικά, να μην μπορεί να έχει μέσα για τη διάδοση της πολιτικής του, της ιδεολογίας του, στην εργατική τάξη, στα φτωχά λαϊκά στρώματα, να μην έχει δικά του ραδιοτηλεοπτικά Μέσα. Αν δεν έχει δικά του ΜΜΕ σημαίνει εξαφάνιση της δράσης του. Τα αστικά ΜΜΕ αποσιωπούν τη δράση του, όπως και τη δράση του ταξικού κινήματος ή τη διαστρεβλώνουν στην αντιΚΚΕ τακτική τους. Ο «902» είναι μέσο ιδεολογικοπολιτικής προπαγάνδας του ΚΚΕ. Βρίσκεται πολύμορφα στο μάτι του κυκλώνα των αστών και των κομμάτων τους.
Ξέρουν επίσης οι συγκεκριμένοι, πολύ καλά, ότι αν μια φορά η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει τα αστικά ΜΜΕ, που έχουν κάνει πλήθος απολύσεων και μειώσεις μισθών, τον «902» τον έχει χτυπήσει πολλαπλάσια. Και για όλ' αυτά ήταν ενήμεροι, όπως και για το γεγονός ότι είναι προς το γενικό συμφέρον των εργαζομένων αυτός ο σταθμός να μπορεί να λειτουργεί κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.
Τα ψέματα
Ετσι, δεν είναι το μοναδικό ψέμα ότι οι «απολύσεις είναι εκδικητικές». Τα ψέματα που αράδιασαν σε μια ανακοίνωση - λίβελο είναι πολλά. Είπαν από το σωματείο των τεχνικών τηλεόρασης «ΕΤΙΤΑ», που αποφάσισε τη «δήθεν κινητοποίηση», ότι «ποτέ η διεύθυνση του σταθμού δε συζήτησε μαζί τους». Μέγα ψέμα αφού η διεύθυνση συζήτησε με το σωματείο από το Δεκέμβρη του 2010 ενώ συνάντηση με το σωματείο έκανε και το ΚΚΕ εξηγώντας τους λόγους συρρίκνωσης του σταθμού αλλά και το γεγονός ότι οι ίδιοι ως εργαζόμενοι αν δε συνειδητοποιήσουν την αναγκαιότητα αλλαγής συσχετισμών σε βάρος της αστικής πολιτικής και των κομμάτων της, η κρίση θα ωθεί τους εργαζόμενους σε ακόμη χειρότερη κατάσταση.
Οι ίδιοι που υπογράφουν την ανακοίνωση ως απολυμένοι επίσης λένε ότι όσο ήταν στο σταθμό «η εργοδοσία του "902" - ΚΚΕ αρνιόταν να συζητήσει μαζί μας, και έδειχνε ότι μας έγραφε - σαν εργαζόμενους και σαν προσωπικότητες - στα παλιά της τα παπούτσια». Ταυτόχρονα όμως αυτοδιαψεύδονται στην ίδια ανακοίνωση αφού επίσης λένε: «Αμέσως μετά, τέλη Νοέμβρη του 2010, ο διευθυντής του σταθμού Τάκης Τσίγκας μας ανακοίνωσε ότι λόγω οικονομικών δυσκολιών ο σταθμός θα κάνει απολύσεις».
Εγραψαν επίσης ότι σε σύσκεψη της «ΕΤΙΤΑ» η εργοδοσία του «902» «είχε στείλει έναν δικό της άνθρωπο να μας χαφιεδέψει, στη συνέχεια, έκανε κάτι ακόμα χειρότερο. Εστειλε πέντε πρώην συναδέλφους μας (και με δική τους μεγάλη ηθική ευθύνη) να βρίσκονται στα γραφεία της ΕΤΙΤΑ». Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα απ' αυτό. Γιατί η ΕΤΙΤΑ κάλεσε Γενική Συνέλευση των μελών της, κάλεσε όλους τους εργαζόμενους - μέλη της του «902» για να αποφασίσει κινητοποίηση στον «902». Ετσι, στη Γενική Συνέλευση της ΕΤΙΤΑ πήγαν και άλλοι εργαζόμενοι τεχνικοί του «902» υπερασπίζοντας το σταθμό. Αυτό οι συγκεκριμένοι το λένε «χαφιεδισμό», όταν οι ίδιοι έδωσαν και δίνουν λαβές σε διάφορα αντιΚΚΕ επιτελεία για επίθεση ενάντια στο σταθμό και στο ΚΚΕ.
Τέλος, μίλησαν για αντιπαράθεση κομματικών - μη κομματικών εργαζομένων και για «κοινωνικά κριτήρια». Αν αυτό ήταν το πρόβλημα οι συγκεκριμένοι αλλά και άλλοι εργαζόμενοι στο σταθμό δε θα είχαν ενταχθεί ποτέ στο δυναμικό του. Αλλά αυτό είναι επίσης ένα από τα πλέον συκοφαντικά επιχειρήματα ενάντια στο ΚΚΕ και στο σταθμό.
Ως προς το τι καταφέρνουν με τέτοιες ενέργειες γίνεται φανερό από το γεγονός ότι το μοναδικό κανάλι που προπαγάνδισε τη δήθεν κινητοποίηση ήταν το «ΤΗΛΕΑΣΤΥ» του Καρατζαφέρη του ΛΑ.Ο.Σ. Οτι άμεση ανταπόκριση είχαν και διάφορα σάιτ στο διαδίκτυο, όπως της «Χρυσής Αυγής», του «ΤV ΠΡΕΖΑ» στο οποίο γράφουν και δημοσιογράφοι του «LIFO», εφημερίδα γνωστή για τον αντικομμουνισμό της που διανέμεται δωρεάν και εκθειάζεται από την αμερικάνικη πρεσβεία, σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας από τα τηλεγραφήματα του Wikileaks, και βεβαίως τα διάφορα αριστερίστικα τάχα «αντιπληροφόρησης» σάιτ. Ολοι αυτοί σε συγχορδία προπαγάνδισαν και την ενέργειά τους έξω από τον «902». Αυτό και μόνο θα έπρεπε να τους έχει προβληματίσει και θα 'πρεπε να σκεφτούν σε ποιον δίνουν λαβές και επιχειρήματα να στραφεί ενάντια στον «902» και στο ΚΚΕ. Αυτό, επίσης, ας το καταλάβουν καλά και όσοι στο συνδικαλιστικό κίνημα, όπως η ΕΤΙΤΑ, καμώνονται τους υπερασπιστές των δικαιωμάτων των εργαζομένων και επιτίθενται στον «902». Δηλαδή στο ΚΚΕ. Προσφέρουν υπηρεσίες σ' αυτούς που τσακίζουν τα δικαιώματα τα οποία λένε ότι υπερασπίζονται. Και συμπλέουν με την κυβερνητική πολιτική.

 
Χ.

Η ανακοίνωση-ανταπάτηση των απολυμένων στο Ριζοσπάστη:

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ ΤΟΥ 902 ΣΤΙΣ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΕΣ ΤΟΥ  «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ»
Η πετυχημένη συγκέντρωση και διαμαρτυρία των απολυμένων του 902 έξω από το κτίριο του σταθμού στον Περισσό και η ανταπόκριση που βρήκε από πολύ κόσμο έβαλε σε μεγάλες σκέψεις την εργοδοσία του 902-ΚΚΕ. Έτσι, έτρεξε άρον άρον να σκαρώσει μια απάντηση που τη δημοσίεψε στην εφημερίδα της, το «Ριζοσπάστη» (http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=6420825) . Παρά την προσπάθειά της να μη φαίνεται ότι βρίζει ή προσβάλει ανοιχτά τους απολυμένους, η απάντησή της εργοδοσίας 902-ΚΚΕ στα όσα καταγγέλλουμε είναι αναγκαστικά γεμάτη χοντρά ψέματα, είναι για την ακρίβεια ένα συμπυκνωμένο ψέμα.
Έχοντας πάρει ξεκομμένες φράσεις από το κείμενο – καταγγελία μας για τις απολύσεις και για την κατάσταση στον 902, η εργοδοσία του 902-ΚΚΕ κάνει μια προσπάθεια να τις «ανατρέψει».
1. Λέει ότι οι απολύσεις δεν ήταν εκδικητικές, όπως καταγγέλλουμε. Μα πώς να σταθεί κάτι τέτοιο όταν οι πρώτοι που απολυθήκανε ήταν οι 3 ακριβώς άνθρωποι που (τις λίγες μέρες που μεσολάβησαν ανάμεσα στην ανακοίνωση των απολύσεων και στις πρώτες απολύσεις) ΜΠΗΚΑΝΕ ΜΠΡΟΣΤΑ και εκλεγήκανε εκπρόσωποι των εργαζομένων από την πρώτη τους ανοιχτή σύσκεψη;; Δεν είναι αυτό ο ορισμός της εκδίκησης «τόλμησες να σηκώσεις κεφάλι;; Θα σε πεθάνουμε από την πείνα και την ανεργία»;; Και μάλιστα, τη στιγμή που η γυναίκα ενός εκ των τριών συναδέλφων ήταν έγκυος στο δεύτερο παιδί τους. Αυτό πώς λέγεται, αν όχι απανθρωπιά και εκδικητικότητα;;
2. Λέει έπειτα ο «Ριζοσπάστης» ότι η κινητοποίηση μας ήταν «δήθεν κινητοποίηση», και το επαναλαμβάνει μάλιστα δυο – τρεις φορές. Μα για μια «δήθεν» κινητοποίηση κάποιων που «υπογράφουνε ως απολυμένοι» κάνανε φρούριο το κτίριο του Περισσού και μας κοιτάγανε από τις γρίλιες; Γι’ αυτό μας παρακολουθούσανε μέχρι και από την ταράτσα του κτιρίου;; Γι’ αυτό αναγκαστήκανε στα γρήγορα να γράψουν την δήθεν (εδώ ταιριάζει το δήθεν) «απάντησή» τους, που δεν απαντάει ουσιαστικά σε τίποτα;;
3. Φυσικά και έχουν αρνηθεί κάθε μορφή συζήτησης με εκπροσώπους των εργαζομένων του σταθμού. Κι όσο για διάλογο με την ΕΤΙΤΑ, περιορίστηκαν, όπως παραδέχονται και οι ίδιοι, τον περασμένο Δεκέμβρη να της «εξηγήσουν τους λόγους συρρίκνωσης του σταθμού» κι όχι να συζητήσουν. Τη Δευτέρα 5/9 η πόρτα τους ήταν ερμητικά κλειστή. «Δε δεχόμαστε κανέναν, είτε της ΕΤΙΤΑ είτε απολυμένο», είπαν. Εκμεταλλευόμενοι δε τη δύναμη που έχει το ΠΑΜΕ στην ΕΤΙΤΑ, έχουν προσπαθήσει με λύσσα αυτούς τους 9 μήνες να ματαιώσουν κάθε κινητοποίηση που να αφορά τον 902. Ευτυχώς τελικά, με τη δική μας επιμονή, δεν τους πέρασε, και η ΕΤΙΤΑ στήριξε κατά πλειοψηφία την κινητοποίησή μας.
4. Στη συνέχεια η εργοδοσία μας ειρωνεύεται για μια ακόμη φορά. Λέει ότι δεν ισχύει αυτό που καταγγέλλουμε, ότι δηλαδή μας απαξίωσε και ποτέ δε δέχτηκε να συζητήσει μαζί μας. Και για απόδειξη «διαλόγου» φέρνει την ανακοίνωση από το διευθυντή του σταθμού των επικείμενων τότε απολύσεων, πέρσι το Νοέμβρη! Τι όμορφος κόσμος, τι δημοκρατικότητα! Την ανακοίνωση ότι θα μας κόψουνε το ψωμί χωρίς να μας εξηγήσουνε τι ακριβώς συμβαίνει με οποιαδήποτε νούμερα και οποιαδήποτε στοιχεία, το πέταμα στα σκουπίδια κάθε πρότασής μας, ακόμη και για μείωση ωρών δουλειάς ή και μισθών σαν έσχατη λύση για ένα αναγκαίο διάστημα, η εργοδοσία του 902-ΚΚΕ το ονομάζει διάλογο!!
5. Για το θέμα «κομματικοί – μη κομματικοί εργαζόμενοι», που το χαρακτηρίζουνε και τούτο ως μη υπαρκτό. Εδώ πια γελάν κι οι πέτρες. Μέχρι σήμερα έχουνε απολύσει 21 εργαζόμενους, κυρίως τεχνικούς, οπερατέρ και μοντέρ. Αν εξαιρέσει κανείς δύο ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ (χωρίς αποζημίωση) κομματικών μελών – δημοσιογράφων, ΟΛΟΙ οι υπόλοιποι απολυμένοι είναι ΜΗ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΜΕΛΗ, και στις απολύσεις των περισσότερων από αυτούς, το βασικό κριτήριο ήτανε η τίμια στάση που κρατήσανε από την πρώτη μέρα των απολύσεων, ενάντια στις πρακτικές της εργοδοσίας. Όπως έχουμε ξανατονίσει, οι περισσότεροι είμαστε οικογενειάρχες, πολλοί με μικρά παιδιά. ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΔΕΝ ΤΗΡΗΘΗΚΕ, ακόμα κι αν δεχόμασταν τα επιχειρήματα της εργοδοσίας περί οικονομικού αδιεξόδου. Ας τα αφήσουν λοιπόν αυτά οι κύριοι της εργοδοσίας 902-ΚΚΕ, γιατί το θέμα έχει πάρει έκταση και δε τους πιστεύει πια κανένας.
6.Εμείς θέλαμε δίπλα μας από την πρώτη στιγμή και τους συναδέλφους μας - κομματικά μέλη του ΚΚΕ (πλην των προϊσταμένων). Ο κάθετος διαχωρισμός μεταξύ μας έγινε με τον πόλεμο που άνοιξε εναντίον μας η εργοδοσία του 902-ΚΚΕ, εκμεταλλευόμενη και το φόβο των συναδέλφων μας - κομματικών μελών του ΚΚΕ μπροστά στο φάσμα της ανεργίας, ειδικά σε τόσο αντίξοες συνθήκες. Πάντως, πρέπει να σημειώσουμε για χάρη της αλήθειας πως υπάρχουν σοβαρές ευθύνες σε μερικούς απ’ αυτούς, γιατί έπαιξαν ενεργό κι όχι απλά παθητικό ρόλο στα παιχνίδια της εργοδοσίας.
7. Για το θέμα του χαφιεδισμού στην πρώτη σύσκεψή μας στα τέλη του Νοέμβρη του 2010, πριν τις πρώτες απολύσεις: Και λίγα λέμε όταν μιλάμε για χαφιεδισμό. Εκμεταλλευόμενη την απειρία πολλών από μας σε συνδικαλιστικούς αγώνες, η εργοδοσία του 902 ΜΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗ (ο βασικός της πληροφοριοδότης ορκιζότανε στον…αγώνα των εργαζομένων εκείνη τη μέρα!) έμαθε χαρτί και καλαμάρι τι συζητήσαμε και τι αποφάσεις πήραμε, και μάλιστα με βάση αυτά έκανε τις πρώτες απολύσεις. Αυτή η σύσκεψη δεν ήταν σύσκεψη της ΕΤΙΤΑ όπως λένε, αλλά ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ 902 και είχε γίνει στη Ν. Φιλαδέλφεια, σε ανοιχτό χώρο. Γράφοντας άλλα αντί άλλων, νομίζει η εργοδοσία του 902-ΚΚΕ ότι θα θολώσει τα νερά. Αλλά εδώ είμαστε εμείς για να ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα.
8. Για το δε θέμα των πέντε πρώην συναδέλφων που έστειλε στην ΕΤΙΤΑ η καθοδήγηση του Περισσού, για να πούνε πως συμφωνούνε με τις απολύσεις και πως η Επιτροπή μας δεν εκφράζει τους εργαζόμενους, η εργοδοσία καταφεύγει πάλι στο ψέμα. Μιλάει για γενική συνέλευση εργαζομένων του 902 που κάλεσε η ΕΤΙΤΑ (;), στην οποία δήθεν βρέθηκαν και μίλησαν οι πέντε. Τέτοια γενική συνέλευση δεν έγινε ποτέ. ΚΑΝΟΝΙΣΜΕΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΜΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟ Δ.Σ. της ΕΤΙΤΑ ΥΠΗΡΧΕ, και πηγαίνοντας στα γραφεία του σωματείου, βρήκαμε -σταλμένους από την εργοδοσία του 902 που είχε μάθει για τη συνάντηση- τους πέντε δασκαλεμένους πρώην συναδέλφους, που ΔΕΝ ΕΙΧΑΝΕ ΚΑΜΙΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ να είναι εκεί, γιατί ήταν συνάντηση αποκλειστικά μιας αντιπροσωπείας - επιτροπής εργαζομένων με τη διοίκηση του κλαδικού τους σωματείου. Ως τι βρέθηκαν εκεί οι -φίλοι της εργοδοσίας του 902- πρώην συνάδελφοι;;
Με το που ανοίξαμε δε το στόμα μας σαν Επιτροπή για να διαμαρτυρηθούμε στο σωματείο μας, αυτοί άρχισαν να λένε ότι δεν εκφράζουμε τους εργαζόμενους, ότι οι απολύσεις είναι αναγκαίες κλπ. Καλούμε την εργοδοσία του 902 να μη γίνεται κουραστική με τις ψευτιές της, προσπαθώντας να καλύψει τα νώτα της. Ό,τι έκανε κι όποια μέθοδο χρησιμοποίησε, πρέπει και είναι δίκαιο ο κόσμος να τη μάθει. Να μάθει π.χ. ότι τις μέρες που προσπαθούσαμε να οργανωθούμε (ακριβώς πριν τις πρώτες απολύσεις) μας έβαζαν όλους μαζί βάρδια 4 – 12 το βράδυ (πράγμα πρωτοφανές στα χρονικά του 902), ώστε να μη μπορούμε να μαζευτούμε και να οργανωθούμε.
Στο κάτω κάτω, αν ντρέπεται σαν εργοδοσία 902-ΚΚΕ για τους χαφιεδισμούς που οργάνωσε κατά των εργαζόμενων, γιατί τους έκανε;; Αν έχει το θάρρος, ας τους υπερασπιστεί και ας πει ανοιχτά αυτό που λέει στα μουλωχτά: «Ήταν για το καλό του κόμματος»…
9. Εκεί όμως που γίνονται πραγματικά χυδαίοι εναντίον μας, είναι όταν πάνε να μας συνδέσουν, έστω έμμεσα, με Χρυσές Αυγές, ΛΑΟΣ, αμερικάνικες πρεσβείες και ό,τι άλλο κατεβάζει ο νους τους, προκειμένου να μας περάσει ο κόσμος για φιλοφασίστες ή για ύποπτους ανθρώπους. Κατ’ αρχήν, επειδή όλοι γνωριζόμαστε σ΄ αυτό τον τόπο, ξέρει πολύ καλά η εργοδοσία 902-ΚΚΕ ότι κανείς από μας δεν έχει ούτε κατά διάνοια σχέση με τα παραπάνω «μπουμπούκια». Μια καταγγελία που βγαίνει στο Διαδίκτυο και στα ΜΜΕ γενικότερα, την παίρνει ο καθένας και τη χρησιμοποιεί όπως τον βολεύει, οπότε την παίρνουν και την χρησιμοποιούν και οι φασίστες. Όμως δεν φταίμε εμείς γι’ αυτό. Φταίει αποκλειστικά η συμπεριφορά της εργοδοσίας  απέναντί μας, που θυμίζει τα παραπάνω φασιστικά κόμματα, που τα ρίξανε μες στην «απάντησή» τους για να μας συκοφαντήσουνε.
Και μπαίνουμε στο ζουμί της επίθεσης που μας κάνει ο «Ριζοσπάστης». Λέει λοιπόν πως και μόνο το να αποκαλείς τον 902 «επιχείρηση» και να μιλάς για εργοδοσία, είναι επίθεση στο ΚΚΕ, και μας κάνει κι ένα μάθημα για τα ΜΜΕ, το ρόλο τους στον καπιταλισμό κλπ. Εμείς όλα τούτα τα θεωρούμε προφάσεις, και να γιατί: Όλοι οι απολυμένοι είμαστε μη κομματικά μέλη και τεχνικοί. Ο 902 μας προσέλαβε με τον κλασσικό τρόπο που προσλαμβάνει κάθε επιχείρηση (δηλαδή άλλοι ζήτησαν δουλειά απ’ ευθείας, άλλοι είχαν κάποιο γνωστό συνάδελφο που τους σύστησε και ούτω καθ’ εξής) και με εργασιακές σχέσεις τις συνηθισμένες, επίσημες, θεσμοθετημένες σχέσεις εργαζόμενου –εργοδότη, σχέσεις καπιταλιστικότατες από πάνω ως κάτω.
Ο λόγος που ο 902 μας προσέλαβε με εντελώς κλασσική μισθωτή σχέση για να παράγουμε συγκεκριμένο προϊόν που το διαθέταμε στον 902-ΚΚΕ, είναι ότι ΤΟ ΚΚΕ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΜΕΛΗ Ή ΦΙΛΟΥΣ ΠΟΥ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ, ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΠΡΟΣΛΗΦΘΗΚΑΜΕ, ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΜΑΣ (οπερατέρ, μοντέρ, ηχολήπτες κλπ.), ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ.. Άρα, για να λειτουργήσει ο σταθμός, έπρεπε να δουλέψει με επαγγελματίες, άσχετα από τις πολιτικές τους απόψεις. Και αυτό έκανε τόσα χρόνια! Πώς λοιπόν τώρα μας ζητάει τα ρέστα που αντιδράμε στον άδικο και εκδικητικό τρόπο, με τον οποίο μας πέταξε από τη δουλειά μας;;
Και για να τελειώνουμε: αν θέλανε οι κύριοι της εργοδοσίας να μη τους αντιμετωπίζαμε σαν εργοδοσία και σαν αφεντικά, όπως και είναι, ας αντιμετωπίζανε διαφορετικά τους εργαζόμενους στο σταθμό εδώ και 15 χρόνια.
Πάει πολύ να μας αντιμετωπίζουνε σαν δήθεν «εθελοντές». Η σχέση μας με τον 902, με επιλογή της εργοδοσίας και όχι δική μας είχε κάθε χαρακτηριστικό της κλασσικής σχέσης εργοδότη – εργαζόμενου. Είναι δυνατό να ήμασταν μέλη σταθμού – εργατικής κολλεκτίβας και να μην το γνωρίζαμε τόσα χρόνια;;
Τονίζουμε για μια ακόμη φορά πως Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΤΟΥ 902-ΚΚΕ. ΑΝ ΔΕΝ ΞΕΚΙΝΟΥΣΕ ΝΑ ΑΠΟΛΥΕΙ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΑΘΛΙΟ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟ ΤΡΟΠΟ, ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ. Ας μην ψάχνουν λοιπόν για εχθρούς στους εργαζόμενους, και ειδικά σε εκείνους που με τη δουλειά τους στήριζαν στις πλάτες τους τον 902 τόσα χρόνια. Μας κηρύξανε έναν πόλεμο που ποτέ δεν τον θελήσαμε. Δεν μπορούν να μας κατηγορούνε επειδή, αφού μας τον κηρύξανε, πολεμάμε και μεις για το δίκιο μας.
Η αλήθεια και το δίκιο τελικά θα νικήσουν. Η πλατιά διάδοση στο Ίντερνετ της ανακοίνωσής μας για όσα έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει η εργοδοσία του 902 σε βάρος μας και σε βάρος των εργαζομένων που δουλεύουν ακόμα στο σταθμό, καθώς και η απήχηση της συγκέντρωσής μας της Δευτέρας, που ταρακούνησε τόσο τον 902-ΚΚΕ ώστε να μας αφιερώσει ολόκληρο άρθρο στην εφημερίδα του, δείχνει ότι είμαστε σε καλό δρόμο.
Πάρτε τώρα πίσω τις απολύσεις όσων θέλουν να επιστρέψουν, ξεκινήστε διάλογο από μηδενική βάση με εργαζόμενους και απολυμένους, σταματήστε το αντεργατικό όργιο που ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβρη στον 902.

Μέχρι να γίνουν τα παραπάνω, θα μας βρίσκετε μπροστά σας.

Τρίτη 6 του Σεπτέμβρη 2010

Υ.Γ. Η νέα χυδαία επίθεση του «Ριζοσπάστη» στο φύλλο της Τετάρτης 7/9 στον αγώνα μας, με βρώμικη επιχειρηματολογία περί «μετρημένων στα δάχτυλα απολυμένων» κλπ. -με αφορμή το χθεσινό ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ-, δείχνει μονάχα τον πανικό της εργοδοσίας. Επαναλαμβάνουμε: το ποιος δημοσιοποιεί ή και αξιοποιεί το θέμα που δημιούργησε η εργοδοσία 902-ΚΚΕ με τις άδικες και εκδικητικές απολύσεις, ας απασχολεί τους «επιτελείς» του 902. Το ξέρουμε ότι τους ενοχλεί πως το γεγονός πήρε έκταση. Ας σταματήσουν λοιπόν την κατάφωρη αδικία και την απαράδεκτη εργοδοτική συμπεριφορά τους, για να μη δίνουν λαβές στους αντιπάλους τους. Εμείς σε όλα τούτα δεν έχουμε καμία, μα καμία ευθύνη. Δίνουμε έναν αγώνα για το ψωμί και την αξιοπρέπεια μας, και αυτόν δε μπορεί κανείς να τον λερώσει.
Όσο για την «εθελοντική και συνειδητή αντικομμουνιστική» μας δήθεν στάση, στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σκοινί. Οι πράξεις (κυρίως) αλλά και τα σημερινά λόγια – συκοφαντίες της εργοδοσίας του 902-ΚΚΕ εναντίον μας είναι που σέρνουν κάθε προοδευτική ιδεολογία στη λάσπη κι όχι ο δίκαιος ταξικός αγώνας των εργαζομένων.

ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΤΟΥ 902