Στο άρθρο του Ιανουαρίου στη Ν. Ανατολή με τίτλο « Το εξακομματικό καθεστώς παραδίδει τον νέο ηλεκτρονικό τζόγο στην ανατολική υπερπαχυμένη βδέλλα» καταγγείλαμε την τελευταία απ’ ευθείας ανάθεση του ΟΠΑΠ στον Κόκκαλη, συνέχεια μιας σειράς αναθέσεων στον τζόγο, που η Ελευθεροτυπία σε άρθρο της 26/4/2011 με τίτλο «Μήνυση για τα «δώρα» του ΟΠΑΠ σε Ιντραλότ» υπολογίζει ότι φτάνουν συνολικά στα δύο δις ευρώ.
Στο άρθρο αυτό της Ελευθεροτυπίας αποκαλύπτεται ότι ο συνεργάτης του ΟΠΑΠ στην Κύπρο, η Glory Technology, μήνυσε προέδρους και συμβούλους του ΟΠΑΠ, στον οποίο συμμετέχει και το δημόσιο με ένα ποσοστό 34%, με βαριές κατηγορίες διασπάθισης του χρήματός του που προσφέρθηκε στην Ιντραλοτ του κρατικοολιγάρχη Κόκκαλη. Στη μήνυση η Glory Technology αναφέρει σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία ότι: «Είναι θρασύτατη πρόκληση προς ολόκληρη την ελληνική κοινωνία να παραμένουν στο απυρόβλητο αυτοί που διασπάθισαν δόλια τα χρήματα που τους εμπιστεύθηκαν και έγιναν πρόξενοι περαιτέρω πλουτισμού των ολίγων, ιδίως εις βάρος τόσο των μικρομετόχων όσο και του Ελληνικού Δημοσίου (δηλαδή των δοκιμαζόμενων φορολογουμένων) αλλά και των εντίμως εργαζομένων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως η μηνύτρια». Όπως αναφέρει η Ελευθεροτυπία η κυπριακή εταιρεία χάριζε 5.000 συσκευές στον ΟΠΑΠ και αυτός τις αγόραζε από τον Κόκκαλη!! «Μόνο από τη σύμβαση του 2007 η ζημιά του Δημοσίου εκτιμάται σε 66,5 εκατ. Ευρώ. Η Glory αποκαλύπτει ότι τον Ιούλιο του 2007 γνωστοποίησε και στον τότε υφυπουργό Αθλητισμού, Γ. Ορφανό, τη δωρεάν προσφορά 5.000 τερματικών μηχανών στον ΟΠΑΠ όμως αγνοήθηκε και έγινε η απευθείας ανάθεση. Προσφορά που έκανε από το 2004. Η μηνύτρια επιπροσθέτως στρέφεται για απιστία κατά του Χ. Χατζηεμμανουήλ και για την εξαγορά του 36% της Neurosoft αντί τιμήματος 11,5 εκατ. ευρώ, ενώ χαρακτηρίζει περιττές και τις συμβάσεις με την ίδια εταιρεία ύψους 2,9 εκατ. ευρώ για λογισμικό και υπηρεσίες, ιδιαίτερα αφού σύμφωνα με τη σύμβαση του 2007 η Intralot είχε αναβαθμίσει το λογισμικό του συστήματος και είχε αγοραστεί και ο «πηγαίος κώδικας». Επίσης ισχυρίζεται ότι η ίδια διαθέτει καλύτερο λογισμικό, της Κ management, το οποίο μάλιστα χρησιμοποιεί η κατά 100% θυγατρική του ΟΠΑΠ στην Κύπρο.
Ο ΟΠΑΠ εξαπάτησε επιπλέον και την Glory Technology αγοράζοντας το 2003 το 20% της εταιρείας, με την υποχρέωση να αγοράσει αργότερα και το 31%, και αυτό γιατί όπως δήλωσε ο ΟΠΑΠ στην Glory, αποφάσισε να αυτονομηθεί τεχνολογικά και να αποκτήσει δικά του συστήματα «μηχανογράφησης, διαχείρισης κινδύνων λογισμικού παιγνίων κ.ά.». Αντί όμως να αυτονομηθεί ο ΟΠΑΠ όπως δεσμεύτηκε στην Glory - και το υποσχέθηκε για για μπορεί να την εξαγοράσει - «δέθηκε στο άρμα της Intralot ισχυρότερα, αποκρύπτοντας ακόμα και τις προσφορές της Glory αλλά και παραβαίνοντας τη συμβατική της υποχρέωση να την προτιμά επί ίσων προσφορών προμηθειών.» Έτσι η Glory ως υποψήφιος ανταγωνιστής και μάρτυρας των μεθοδεύσεων του ΟΠΑΠ εξουδετερώθηκε από το καθεστώς.
Στο άρθρο του Ιανουαρίου της Ν. Ανατολής είχαμε αναφερθεί στη σκανδαλώδη σύμβαση του 2007 του κρατικοολιγάρχη με τον ΟΠΑΠ. Στο πρόφατο άρθρο της η Ελευθεροτυπία προσθέτει νέες πληροφορίες: «Η Glory έχει δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής στην αυτεπάγγελτη έρευνα που διεξάγεται από το 2007 (δηλαδή εδώ και τέσσερα χρόνια!) από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, με αφορμή την ακύρωση του διεθνούς διαγωνισμού του ΟΠΑΠ και την αυθημερόν απευθείας ανάθεση στην Intralot τριετούς σύμβασης (31/7/2007). Τότε είχε δημοσίως ανακοινωθεί ότι η αξία της σύμβασης ήταν 96,4 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), η Glory όμως αποδεικνύει ότι ο ΟΠΑΠ κατέβαλε στην Intralot τουλάχιστον 280,8 εκατ. ευρώ!»
Τελικά: «Τον Νοέμβριο του 2010 η Glory Technology κατέθεσε και αγωγή αποζημίωσης ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών κατά των τριών μηνυομένων αλλά και κατά του ΟΠΑΠ, από τον οποίο διεκδικεί αποζημίωση 38,4 εκατ. ευρώ για βλάβη που υπέστη, ενώ εγείρει και απαίτηση αποζημίωσης για ηθική βλάβη.»
Σε μια δημοκρατική χώρα τέτοιου είδους καταγγελίες θα είχαν αντιμετωπιστεί άμεσα, όχι μόνο για την προστασία του δημοσίου χρήματος και του χρήματος των μετόχων, όχι μόνο δηλαδή για την σύλληψη των ληστών και τη λογοδοσία τους, αλλά και γιατί κάθε καθυστέρηση της εκδίκασης τέτοιων υποθέσεων θα συνιστούσε σαφή υπονόμευση του δημοκρατισμού της πολιτεύματος. Το κρατικοολιγαρχικό κεφάλαιο όμως είναι καθεστωτικό κεφάλαιο και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι, δηλαδή οι πολιτικοί αρχηγοί των έξι κομμάτων, το συγκαλύπτουν σε όλες τις βρομοδουλειές του και αποφασίζουν ότι οι βρωμοδουλειές του δεν είναι σκάνδαλα και ως μη τέτοια δεν εχουν δικαίωμα να απασχολούν τον τύπο. Η «διαύγεια» του Παπανδρέου, η υποχρέωση δηλαδή δημοσιοποίησης κάθε σύμβασης, στην περίπτωση ΟΠΑΠ- Κόκκαλη δεν ισχύει. Το κρατικοολιγαρχικό κεφάλαιο είναι απολύτως ελεύθερο να κάνει βουτιές στα δημόσια ταμεία με την απόλυτη υποστήριξη όλων των κομματικών ηγεσιών. Είναι καλό να δούμε την αντίδραση του ΣΥΝ που για ξεκάρφωμα έκανε επερώτηση στη βουλή με στόχο φυσικά την συγκάλυψη του Κόκκαλη. Για τα απίστευτα αυτά σκάνδαλα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παπαδημούλης ερωτά τους υπουργούς πολιτισμού και οικονομικών: «Ο ΟΠΑΠ υπέγραψε τον Ιούλιο του 2010 δεύτερη νέα απευθείας συμφωνία ανάθεσης ύψους 140 εκατ. ευρώ με την Intralot. Επίσης, οι δύο εταιρείες μπορούν να προχωρήσουν στη συνεκμετάλλευση των νέων παιχνιδιών που θα εισαχθούν στο μέλλον και τα οποία προβλέπονται από παλαιότερες συμβάσεις του ΟΠΑΠ με την Intralot.
Σε ό, τι αφορά τη νέα ανάθεση της υποστήριξης του ΟΠΑΠ από την Intralot, αυτή ορίσθηκε σε ένα έτος με δυνατότητα επέκτασης άλλο ένα έτος (1+1) και το κόστος υποστήριξης και συντήρησης των συστημάτων του ΟΠΑΠ καθορίσθηκε σε 57 εκατ. ευρώ ετησίως συν ΦΠΑ.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου η συγκεκριμένη συμφωνία ουδέποτε δόθηκε στη δημοσιότητα, παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για πλήρη διαφάνεια και ανάρτηση στο διαδίκτυο όλων των συμβάσεων που αφορούν εποπτευόμενους οργανισμούς
«Ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί: • Δόθηκε στην δημοσιότητα η συμφωνία; Εάν όχι γιατί;
• Για ποιο λόγο για δεύτερη φορά η διορισμένη από τη κυβέρνηση διοίκηση του ΟΠΑΠ προχωρά σε απευθείας συμφωνία και όχι στη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού;
• Με δεδομένο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη απευθύνει προειδοποιητική επιστολή στη χώρα μας για παράβαση του κοινοτικού δικαίου περί σύναψης δημοσίων συμβάσεων, ποια είναι η εκτίμηση και η σχετική θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης;»
• Για ποιο λόγο για δεύτερη φορά η διορισμένη από τη κυβέρνηση διοίκηση του ΟΠΑΠ προχωρά σε απευθείας συμφωνία και όχι στη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού;
• Με δεδομένο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη απευθύνει προειδοποιητική επιστολή στη χώρα μας για παράβαση του κοινοτικού δικαίου περί σύναψης δημοσίων συμβάσεων, ποια είναι η εκτίμηση και η σχετική θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης;»
Ο ΣΥΡΙΖΑ ρωτά να μάθει τάχα τα περί Κόκκαλη και Ιντραλότ σαν πρώτη φορά να μπαίνει δημοσίως ζήτημα ελέγχου αυτής της κρατικοολιγαρχικής βδέλλας, σαν να ελέγχεται δηλαδή η Ιντραλοτ για τη διασπάθιση χρήματος για πρώτη φορά! Περιορίζεται στην ερώτησή του σκόπιμα στην ανάθεση στον Κόκκαλη της δουλειάς του Ιουλίου του 2010 ενώ κάνει και μια απλή αναφορά και για την προηγούμενη, αυτή του 2007, για να κρύψει ότι όχι μόνο όλες οι συμβάσεις του ΟΠΑΠ επί δεκαετίες είναι αναθέσεις στον Κόκκαλη και μάλιστα συνολικού ποσού δύο δις ευρώ, αλλά και το γεγονός ότι για την προηγούμενη σύμβαση αυτή του 2007 η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ασχολείται με την ακύρωση του διεθνούς διαγωνισμού του ΟΠΑΠ και την αυθημερόν απευθείας σκανδαλώδη ανάθεση στην Intralot τριετούς σύμβασης (31/7/2007). Τότε είχε δημοσίως ανακοινωθεί ( όπως αναφέρει η Ελευθεροτυπί) ότι η αξία της σύμβασης ήταν 96,4 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), η Glory όμως αποδεικνύει ότι ο ΟΠΑΠ κατέβαλε στην Intralot τουλάχιστον 280,8 εκατ. ευρώ!» Ρωτά στο ίδιο αποπροσανατολιστικό πλαίσιο ο συσκοτιστής Παπαδημούλης γιατί τάχα δεν δόθηκε η συμφωνία του Ιουλίου στη δημοσιότητα ενώ καμιά συμφωνία δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα επί δεκαετίες!! «Ξεχνά» να αναφέρει τα 19,5 εκατ πρόστιμο που πληρώνει η χώρα για το γεγονός ότι ο ΟΠΑΠ δίνει τις δουλειές κατά ανάθεση στον Κόκκαλη, δηλαδή παραβιάζει τον ανταγωνισμό, ενώ ρωτά με την συνενοχή όλων των παρισταμένων κομμάτων στη βουλή, περί του τι θα κάνει η κυβέρνηση τάχα με την ΕΕ για την παραβίαση του ανταγωνισμού. Στην ερώτησή του για την ΕΕ σκόπιμα δεν αναφέρεται στην μεθόδευση της κυβέρνησης που καταγγείλαμε στο άρθρο « Το εξακομματικό καθεστώς παραδίδει τον νέο ηλεκτρονικό τζόγο στην ανατολική υπερπαχυμένη βδέλλα» όπου λέγαμε ότι « η κυβέρνηση εξαπατά την ΕΕ στέλνοντάς της ένα συνοπτικό σχέδιο νόμου για την απελευθέρωση τάχα του τζόγου σε δύο με τρία χρόνια, ενώ ταυτόχρονα έχει δώσει στην Intralot την εγκατάσταση ύψους 200 εκατ των νέων παιχνιδιών και την συνεκμετάλλευση για πέντε χρόνια!». Ο Παπαδημούλης ρωτά στην ουσία για να υποστηρίξει τον κρατικοολιγάρχη αποπροσανατολίζοντας το λαό σχετικά με τον πραγματικό ρόλο του κεφαλαίου του, ρωτά σαν λακές αυτού του κεφαλαίου, ρωτά όχι για να μάθει αλλά γιατί του δόθηκε η άδεια να υπηρετήσει τα αφεντικά του για άλλη μια φορά. Η αναγνώριση και αποδοχή της προβοκάτσιας από όλα τα κόμματα αποδεικνύει και την συνενοχή τους.
Ο Κόκκαλης, όπως και ο κάθε κρατικοολιγάρχης πρέπει να επιστρέψει στο δημόσιο όσα χρωστάει. Προϋπόθεση είναι η ανατροπή του ανατολικού «εξακομματικού συντονιστικού κορυφής» από το πατριωτικό αντισοσιαλιμπεριαλιστικό δημοκρατικό μέτωπο όλου του λαού.