Ας είμαστε περισσότερο επιφυλακτικοί σε αυτή τη φάση
Δημοσιεύσαμε πριν λίγες μέρες στην ιστοσελίδα της ΟΑΚΚΕ ένα κείμενο με τίτλο: «ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΝΟΔΟΥ ΤΟΥ Ο ΣΟΣΙΑΛΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗ ΡΩΣΙΑ». Αυτό αναφερόταν στην πτώση του κύρους και της επιρροής του Πούτιν τον τελευταίο καιρό, στην εκλογική πτώση του κόμματος του «Ενωμένη Ρωσία» και στην αυξανόμενη αντίσταση του ρώσικου λαού στο καθεστώς αυτό.
Οι διαπιστώσεις αυτού του κειμένου για τη βαθιά κρίση του πουτινισμού και τις αιτίες του, για το χαρακτήρα των σημερινών πολιτικών δυνάμεων της Δούμας σαν φασιστικών δυνάμεων του βαθύτερου καγκεμπίτικου πουτινικού καθεστώτος και πιο πολύ η ανάλυση που γίνεται στο κείμενο αυτό για την ειδική αντίφαση του ρώσικου νεοναζιστικού μονοπώλιου στην προετοιμασία του ρώσικου λαού για τον παγκόσμιο πόλεμο σε σχέση με την αντίστοιχη του γερμανικού Τρίτου Ράιχ θα πρέπει να προσεχτούν από τους αναγνώστες. Επίσης είναι σωστή η παρατήρηση μας ότι δεν μπορούμε να ονομάσουμε δημοκρατικό το κίνημα κατά του Πούτιν όσο σε αυτό υπάρχουν φασιστικές δυνάμεις σαν αυτές των εθνομπολσεβίκων του Λιμόνοφ. Ακόμα πιο σωστή είναι η επιφύλαξη που εκφράζουμε γράφοντας ότι η «κατρακύλα του Πούτιν των τελευταίων μηνών δεν είναι κάτι στο οποίο μπορούμε να απαντήσουμε με κάποια σιγουριά» και ότι μία εκδοχή για τις μελλοντικές εξελίξεις θα είναι «να προετοιμάσουν από τα έγκατα της ΚαΓκεΜπε έναν διάδοχο του σε σύγκρουση τάχα με αυτόν, όπως έχουν κάνει τόσες φορές πριν». Αυτή η τελευταία αναφορά σημαίνει ότι δεν είναι απίθανο το ενδεχόμενο μέσα από το κίνημα ενάντια στον Πούτιν και το καθεστώς του να προκύψει ένας νέος Πούτιν.
Όμως η κύρια εκτίμηση που βγαίνει από το πνεύμα και μια σειρά αποσπάσματα του παραπάνω άρθρου είναι ότι όχι μόνο ο Πούτιν και το κόμμα του αλλά όλο το εσωτερικό καθεστώς του ρώσικου σοσιαλιμπεριαλισμού είναι εξαιρετικά στριμωγμένο αυτή τη στιγμή γιατί υπάρχει μια αυθόρμητη, απρόβλεπτη και αυξανόμενη αντίσταση του ρώσικου λαού στον Πούτιν.
Αυτή η εκτίμηση μας πρέπει να αντιμετωπιστεί με πολύ μεγάλη επιφύλαξη μετά από τα στοιχεία που έρχονται από τον διεθνή τύπο για την πολιτική φυσιογνωμία και γραμμή του πιο προβεβλημένου ως τώρα στελέχους του αντιπουτινικού κινήματος, του Αλεξέι Ναβάλνυ, και για την πολιτική σύνθεση των πιο μεγάλων ως τώρα διαδηλώσεων κατά του Πούτιν ή για την ακρίβεια του κόμματός του Πούτιν, που έγιναν στη Μόσχα και σε δεκάδες άλλες πόλεις της Ρωσίας το Σάββατο 10 του Δεκέμβρη. Αυτοί η σύνθεση ήταν κυρίως εθνικοφασίστες φιλοναζιστές, φιλελεύθεροι με κεντρικό εκφραστή τον Νέμτσοφ (δημιουργό του «λαϊκού καπιταλισμού», που σημαίνει αντιδυτικός καπιταλισμός χωρίς αληθινά αστοδημοκρατικά δικαιώματα), και εθνικοκομμουνιστές δηλαδή νεοναζιστές-ευρασιατιστές του κόμματος του Ζιουγκάνοφ. Αυτή ήταν σύνθεση όχι απλά φαιοκόκκινων αγανακτισμένων της Αιγύπτου και της Τυνησίας που τουλάχιστον είχαν έντονο το αυθόρμητο και μαχητικό στοιχείο αλλά σύνθεση χειρότερη και από εκείνη των ελλήνων κρατικών αγανακτισμένων του Συντάγματος. Η υπόνοια γα ένα τέτοιο κρατικό καθεστωτικό καλά σχεδιασμένο ηγεμονικό στοιχείο στις διαδηλώσεις της Ρωσίας ενισχύεται από το ότι ακόμα και τη διαδήλωση της Μόσχας όχι μόνο δεν την ξυλοφόρτωσε ο Πούτιν, όπως έχει κάνει ως τώρα για κάθε πραγματικά αντιπουτινική διαδήλωση στο κέντρο της χώρας, αλλά την έδειξε και στην τηλεόραση προς γενική κατάπληξη!
Ακόμα πιο ανησυχητική είναι η περίπτωση του Ναβάλνυ. Αυτός είναι ένας μπλόγκερ που ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο, το μπλογκ του γιγαντώθηκε πριν από λίγους μήνες και ο χαρακτηρισμός του για την «Ενωμένη Ρωσία» σαν «κόμμα των κλεφτών και απατεώνων» έγινε τελευταία πανρωσικό σύνθημα. Ο Ναβάλνυ έγινε διάσημη και πολύ δημοφιλής φυσιογνωμία μετά την προτελευταία διαδήλωση της Μόσχας, που ήταν η τελευταία του παλιού μαχητικού αντικαθεστωτικού τύπου, μετά την οποία αυτός συνελήφθη και κλείστηκε στη φυλακή για 15 μέρες ενώ όλοι οι άλλοι συλληφθέντες κρατήθηκαν για λίγες ώρες. Τα ραδιόφωνα της Ρωσίας και ο διεθνής τύπος άρχισαν να μιλάνε επίμονα γι αυτόν. Φήμες άρχισαν να ταξιδεύουν μέσα στη Ρωσία ότι δολοφονήθηκε. Σε ελάχιστες ώρες και μέρες ο Ναβάλνυ έγινε και ήρωας και κύριος πολιτικός εκφραστής όλης της νέας αντιπολίτευσης μαζί με τον Μπορίς Νεμτσόφ.
Ο Ναβάλνυ αρχικά πέρασε από το τυπικό αριστερό φιλελεύθερο μισοκαθεστωτικό κόμμα Γιαμπλόκο. Πριν πέντε χρόνια έφυγε, εμφανίστηκε σαν ανεξάρτητος εθνικιστής και άρχισε να μιλάει σε συγκεντρώσεις νεοναζιστών και σκίνχεντς. Πρόσφατα συμμετείχε στην εθνοφασιστική πορεία της 4 του Νοέμβρη. Κάποτε βλέποντας ένα βίντεο που σύγκρινε τους μελαμψούς καυκάσιους με κατσαρίδες είπε: «ενώ τις κατσαρίδες μπορούμε να τις σκοτώσουμε με μια παντόφλα, στην περίπτωση των ανθρώπων προτείνω ένα πιστόλι». Αυτό το γράφουν οι ΝΥΤimes σε άρθρο τους της 9 Δεκέμβρη που υποστηρίζει και το Ναβάλνυ αλλά ακόμα περισσότερο την πολιτική γραμμή του που είναι η συμμαχία ενάντια στη διαφθορά του καθεστώτος από «εθνικιστές, φιλελεύθερους, αριστερούς, πράσινους …ακόμα και Αρειανούς». Αυτό είναι ακριβώς το μέτωπο που διαδήλωσε στις 10 του Δεκέμβρη, και υποστηρίχθηκε ανοικτά από τον Γκορμπατσόφ, την Κλίντον και τον Λουζκόφ έναν άλλο μαφιόζο του βαθιού καθεστώτος πρώην δήμαρχο της Μόσχας και θαυμαστή του Ναβάλνυ. Επίσης και η Αλ Τζαζίρα υπεράσπισε μέσω ενός αναλυτή της τον Ναβάλνυ και το μπλοκ που αυτός θα εκφράσει.
Ασφαλώς αρκετοί δημοκράτες θα συμμετείχαν σε αυτές τις διαδηλώσεις αλλά σίγουρα δεν είχαν καμιά ηγεμονία.
Το ερώτημα είναι τι σχεδιάζει αυτό το μαύρο μέτωπο ή αλλιώς τι σχεδιάζει η ΚαΓκε Μπε που καθοδήγησε όλα τα αντίστοιχα κινήματα την τελευταία χρονιά. Το αν ετοιμάζει «κάθαρση» της Ενωμένης Ρωσίας αλλά όχι εκκαθάριση του ίδιου του Πούτιν, το αν το κάνει για την άνοδο ενός νέου Πούτιν επικεφαλής ενός ρώσικου και παγκόσμιου φαιοκόκκινου κινήματος που θα στηρίξει τον σοσιαλιμπεριαλιστικό πόλεμο ενάντια στην «παγκόσμια διαφθορά και στην εκμετάλλευση» με κέντρο τις ολιγαρχίες του χρήματος, τους αμερικάνους και τελικά τους εβραίους που τάχα βρίσκονται πίσω απ όλα αυτά, ή το αν θέλει μόνο να πνίξει μέσα στο υπόλοιπο καθεστώς και να προβοκάρει τις υπαρκτές δημοκρατικές αντιστάσεις του ρώσικου λαού, θα το ξέρουμε αρκετά σύντομα. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να μελετήσουμε καλύτερα τη ρώσικη εσωτερική πολιτική γιατί δείξαμε περισσότερη βιασύνη από όση έπρεπε στην εκτίμηση τόσο του αυθόρμητου χαρακτήρα των πρόσφατων αντιστάσεων στο βαθύ καθεστώς της χώρας όσο και στην εκτίμηση του ρόλου που μπορεί να έπαιξε στις εξελίξεις ο πιο ειδικευμένος στην παραγωγή πλασματικών επαναστάσεων κρατικός μηχανισμός της ιστορίας.
Δημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο που δημοσιεύτηκε αρχικά στο μπλογκ της ΟΑΚΚΕ στις 6 Δεκέμβρη με την πρώτη εκτίμηση μας για τις εξελίξεις στη Ρωσία.