"Οι αστικές επαναστάσεις, σαν τις επαναστάσεις του δέκατου όγδοου αιώνα, ορμούν γρήγορα από επιτυχία σε επιτυχία, τα δραματικά τους αποτελέσματα ξεπερνούν το ένα το άλλο, άνθρωποι και πράγματα φαίνονται σαν σε φωτιές διαμαντιών. Η έκσταση είναι το πνεύμα κάθε ημέρας. Μα η ζωή τους είναι μικρή. Σε λίγο φτάνουν κι όλας στο ανώτατο σημείο τους και μια μακρυά αποχαύνωση κυριεύει ύστερα την κοινωνία πριν μάθει να αφομειώνει νηφάλια τα αποτελέσματα της ορμητικής και θυελλώδικης εποχής της.

Αντίθετα οι προλεταριακές επαναστάσεις, όπως οι επαναστάσεις του δέκατου ένατου αιώνα, κάνουν αδιάκοπη κριτική στον ίδιο τον εαυτό τους, διακόπτουν κάθε στιγμή την πορεία τους, γυρίζουν πάλι σε εκείνο που φαίνεται πως έχει πραγματοποιηθεί για να το ξαναρχίσουν από την αρχή, χλευάζουν με ωμή ακρίβεια τις ασυνέπειες, τις αδυναμίες και τις ελεεινότητες που παρουσιάζουν οι πρώτες δοκιμές τους, φαίνονται πως ξαπλώνουν κάτω τον αντίπαλό τους μόνο για να αντλήσει καινούργιες δυνάμεις από τη γη και να σηκωθεί μπροστά τους πιο γιγάντιος, οπισθοχωρούν ολοένα μπροστά στην απροσδιόριστη απεραντοσύνη των ίδιων των σκοπών τους, ώσπου να δημιουργηθούν οι όροι που κάνουν αδύνατο κάθε πισωγύρισμα και οι ίδιες οι περιστάσεις φωνάζουν: Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα".

Κ. Μάρξ. 18η Μπρυμέρ

Σημαντικά πολιτικά γεγονότα

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Ο ΚΑΓΚΕΜΠΙΤΗΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΤΟΥ


Προσφάτως ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στη Μόσχα, όπου συναντήθηκε με την ανώτατη εκκλησιαστική αλλά και την πολιτική ηγεσία του ρωσικού κράτους. Με το ταξίδι του αυτό, ο προκαθήμενος της ελλαδικής εκκλησίας αποκάλυψε για άλλη μια φορά τους πραγματικούς πολιτικούς δεσμούς εξάρτησης που τον συνδέουν με το ρωσικό σοσιαλιμπεριαλισμό.
 

Σε μια στιγμή που η διαμάχη οικουμενικού πατριαρχείου και Μόσχας παραμένει ανοιχτή, ο Ιερώνυμος επισκέπτεται επίσημα το ρώσο πατριάρχη Κύριλλο, και μάλιστα ανήμερα της ονομαστικής εορτής του δεύτερου, για να συζητήσει την παραπέρα σύσφιξη των ελληνο-ρωσικών σχέσεων. Σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα “Tribuna”, ο αρχιεπίσκοπος αποκάλυψε: «Συζητήσαμε πολλά θέματα με τον Πατριάρχη Κύριλλο και οδηγηθήκαμε στο συμπέρασμα, ότι η επικοινωνία μας πρέπει να είναι τακτικότερη και οι προσπάθειές μας κοινές, ώστε να ενισχυθεί η Ορθοδοξία. Στην πρώτη βάση θέσαμε φυσικά την πνευματική επικοινωνία και τις προσωπικές σχέσεις, αλλά παράλληλα δεν αποκλείσαμε και τις οικονομικές πτυχές. Μιλήσαμε με τον Πατριάρχη για εξεύρεση τρόπων οικονόμο-τεχνικής αναβάθμισης της περιουσίας της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Τέτοιου είδους ανάπτυξη θα βοηθούσε την Εκκλησία της Ελλάδος σαν θεσμό και θα προσέφερε βοήθεια στη γενικότερη καταπολέμηση της κρίσης στην Ελλάδα». Και για να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοεί, πρόσθεσε: «Η Ελληνική Εκκλησία βρίσκεται σήμερα σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση, αλλά έχει σημαντικές δυνατότητες καθώς διαθέτει περιουσιακά στοιχεία, τόσο εκτάσεις γης όσο και αστικά ακίνητα. Αναζητούμε ανθρώπους, οι οποίοι θα αναλάβουν την αξιοποίηση και την αναβάθμιση αυτής της περιουσίας. Χρειαζόμαστε όμως ανθρώπους, για τους οποίους θα έχουμε την εγγύηση ότι μπορούμε να τους εμπιστευόμαστε. Εμείς δεν είμαστε ειδικοί σ’ αυτόν τον τομέα και για μας θα ήταν εγγύηση, εάν οι άνθρωποι αυτοί προέρχονταν εκ μέρους του Πατριαρχείου Μόσχας. Είναι αυτονόητο, ότι και στην αρμοδιότητα του Πατριάρχη Κυρίλλου δεν ανήκει τέτοιου είδους συνεργασία, αλλά μας είναι πολύ σημαντική ακόμα και η γνώμη του για τα πρόσωπα και τις δυνατότητες που υπάρχουν εδώ». 
Με άλλα λόγια, ο Ιερώνυμος ζητά από τη ρωσική εκκλησία να αναλάβει τη διαχείριση της τεράστιας περιουσίας που διαθέτει η ελλαδική εκκλησία! (βλ. ιστοσελίδα Travelling News: www.news.travelling.gr). Πρόκειται για μέγιστο σκάνδαλο σε βάρος της χώρας του οποίου όμως η δημοσιότητα και η ανακίνησή του σαν θέμα είναι αντιστρόφως ανάλογη της σοβαρότητάς του, σε αντίθεση με το ανύπαρκτο σκάνδαλο Βατοπεδίου που πήρε διαστάσεις κοσμογονικής καταστροφής από τα ΜΜΕ. Προηγούμενα ο αρχιεπίσκοπος είχε κάνει και άλλες τέτοιες κινήσεις που επίσης δεν έγιναν θέμα, όπως ήταν οι συμφωνίες με τους κινέζους σοσιαλφασίστες για επενδύσεις ηλιακής ενέργειας σε εκτάσεις της μονής Πεντέλης ή οι διαπραγματεύσεις με τον ιδιοκτήτη του Αλ Τζαζίρα για το ξεπούλημα της εκκλησιαστικής περιουσίας (βλ. σχετικό άρθρο στο φ. 473 της Ν.Α.). 

Σε μια εκδήλωση γλοιώδους δουλικότητας ο Ιερώνυμος «αφού ευχαρίστησε τον Ρώσο Πατριάρχη για την οικονομική βοήθεια του ρωσικού λαού προς τον Ελληνικό (σ.σ. εννοεί την οικονομική ενίσχυση των εκκλησιαστικών συσσιτίων από το πατριαρχείο Μόσχας) εξήγησε στον κ. Κύριλλο πως σε όλες τις περιόδους της ελληνικής ιστορίας, ο ελληνικός λαός είχε πάντοτε την βεβαιότητα πως στις δύσκολες στιγμές μπορεί να βασίζεται στην Ρωσία. Παραθέτοντας και ένα παράδειγμα αποκάλυψε στον Αγιότατο Κύριλλο πως στην περίοδο της τουρκοκρατίας οι «Κλέφτες» στα βουνά έλεγαν: «Κάντε υπομονή θα έρθει ο Μόσχοβας να μας σώσει», ενώ οι μοναχοί «πως έχουμε την βοήθεια του λευκού γένους». Ο ίδιος ζήτησε από το ρώσο πρόεδρο, με τον οποίο επίσης είχε συνάντηση, να «στηρίξει» αναλόγως την Ελλάδα στη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί λέγοντας ότι: «και εσείς μπορείτε να μας βοηθήσετε» (βλ. ηλεκτρονική έκδοση «Η Ρωσία Τώρα», 25/5). Ακόμα, ο Ιερώνυμος συνεχάρη τον γενοκτόνο σφαγέα του τσετσενικού λαού Πούτιν για την εκλογή του λέγοντας πως είναι χαρά για τον ίδιο και τη συνοδεία του «που ήρθε στην εξουσία μια τόσο μεγάλη προσωπικότητα για τη Ρωσία, όπως εσείς», ενώ σε ρώσους δημοσιογράφους παραδέχτηκε πως «Αγαπάμε πιο πολύ τους Ρώσους πώς να το κάνουμε» (http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=42731&Itemid=52). 

Σχετικά με τη συνομιλία που είχε με τον αρχιφασίστα Πούτιν, ο Ιερώνυμος ομολόγησε στην εφημερίδα “Tribuna”: «Η συνάντηση με τον πρόεδρο Πούτιν ήταν πολύ σημαντική για μας. Διαπίστωσα ότι πρόκειται για σοβαρό ηγέτη, που εμπνέει εμπιστοσύνη και ασφάλεια. Δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουμε αρκετή ώρα μαζί του και να συζητήσουμε διάφορα θέματα. Μιλήσαμε και για την Ορθοδοξία και για τα προβλήματα που έχουν σχέση με τη γενικότερη πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. Τονίσαμε ιδιαίτερα την αναγκαιότητα συνεργασίας. Παρακάλεσα τον Βλαντίμιρ Πούτιν να εξευρεθούν, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που υπάρχουν, τρόποι για ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Ρωσίας. Η χώρα μας έχει μεγάλη ανάγκη γι’ αυτό». 

Αυτές είναι επικίνδυνες εξελίξεις και μόνο ένας καγκεμπίτης θα μπορούσε να τις δρομολογεί. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο συγκεκριμένος αρχιεπίσκοπος ήταν αυτός που κάλυψε πολιτικά το κάψιμο της Αθήνας το Δεκέμβρη του ’08, που δικαιολόγησε τα πραξικοπηματικά κινήματα του σοσιαλφασισμού, και που διατηρούσε πάντα άριστες σχέσεις με το σοσιαλφασιστικό αλλά και το φασιστικό φάσμα της πολιτικής ηγεσίας της χώρας (Δες την ουσιαστική κάλυψη που δίνει στους αντισημίτες και φιλοναζήδες αντίστοιχα μητροπολίτες Πειραιά και Μεσογαίας). Ο ελληνικός λαός όταν μάθει για το βρόμικο παιχνίδι που παίζεται σε βάρος του και πίσω από την πλάτη του θα θυμώσει παρά πολύ όχι μόνο με αυτόν και τους προστατευόμενούς του αλλά με όλο τον ελληνικό ανώτατο κλήρο που έχει τόσο πολύ σαπίσει ώστε να ξεπουλάει την περιουσία τους στους μεγαλύτερους φασίστες και άρπαγες της γης.